wtorek, 17 lipca 2012

tarta z cukinią, bakłażanem i mozzarellą


Jedna z lepszych rodzajów tart. Jej podstawowym walorem są świeże warzywa. Brak tu zbędnych tłuszczy (jedynie ten z sera), natomiast pełna jest witamin i ważnych składników odżywczych i szczerze można powiedzieć, że inspiracją do jej wykonania było Ratatouille!

Składniki:
  • ciasto analogicznie przygotowane jak w przepisie tarta z pieczarkami i fetą
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor malinowy
  • kilka małych mozzarellek
  • sól cebulowa
Przygotowanie:
  1. bakłażana i cukinię kroimy w plasterki
  2. następnie grillujemy je bez tłuszczu aż zrobią się miękkie i przypieczone
  3. mozzarelle kroimy w plasterki
  4. na ciasto przygotowane wg w/w przepisu układamy "na dachówkę" plasterki bakłażana, cukinii, surowego pomidora i mozzarelli
  5. zapiekamy wszystko ok. 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku
Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz