Bardzo fajny smakołyk, łatwy do przygotowania a zarazem bardziej fantazyjny niż zwykłe ciasteczka.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru kryształu/ pudru
- torebka cukru z wanilią
- opakowanie masła roślinnego
- 2 żółtka
- 1/5 szklanki wody
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 2 łyżki kakao
- mała śmietanka kremówka (100g)
- dżem wiśniowy lub inny
- Wszystkie składniki zagnieść razem
- Ciasto rozwałkować na cienki placek - ok. 0,5cm
- Wyciąć krążki odpowiedniej wielkości w stosunku do foremek
- Foremki posmarować olejem za pomocą pędzelka i wysypać tartą bułką
- Wycięte z ciasta krążki delikatnie włożyć do przygotowanych foremek- nie należy dociskać ciasta do formy, lecz delikatnie je ułożyć
- Upiec w temperaturze 200°C do zrumienienia (ok. 12-15 minut)
- Na parze rozpuścić czekoladę ze śmietanką ciągle mieszając
- Na spód upieczonych babeczek położyć łyżeczkę dżemu
- Resztę babeczki uzupełnić masą czekoladową
- Ozdobić wierzch dowolnymi orzechami
Jadłam i były przepyszne. POLECAM!
OdpowiedzUsuń