piątek, 25 maja 2012

babeczki z masą czekoladową


Bardzo fajny smakołyk, łatwy do przygotowania a zarazem bardziej fantazyjny niż zwykłe ciasteczka.

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru kryształu/ pudru
  • torebka cukru z wanilią
  • opakowanie masła roślinnego
  • 2 żółtka
  • 1/5 szklanki wody
Masa:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • mała śmietanka kremówka (100g)
  • dżem wiśniowy lub inny
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zagnieść razem
  2. Ciasto rozwałkować na cienki placek - ok. 0,5cm
  3. Wyciąć krążki odpowiedniej wielkości w stosunku do foremek
  4. Foremki posmarować olejem za pomocą pędzelka i wysypać tartą bułką
  5. Wycięte z ciasta krążki delikatnie włożyć do przygotowanych foremek- nie należy dociskać ciasta do formy, lecz delikatnie je ułożyć
  6. Upiec w temperaturze 200°C do zrumienienia (ok. 12-15 minut)
  7. Na parze rozpuścić czekoladę ze śmietanką ciągle mieszając
  8. Na spód upieczonych babeczek położyć łyżeczkę dżemu
  9. Resztę babeczki uzupełnić masą czekoladową
  10. Ozdobić wierzch dowolnymi orzechami
Życzę smacznego!

1 komentarz: