Jedne z lepszych ciasteczek. Choć można powiedzieć, że wygląd mają dość pospolity, bo praktycznie w każdym sklepie można kupić lukrowane półksiężyce, to w smaku absolutnie zwyczajne nie są! Wszystko to za sprawą połączenia kakao z rumem. Ciasteczka są słodkie (ciastka przecież muszą być słodkie), ale nie są mdłe dzięki rumowemu aromatowi.
Oryginalna jest też forma robienia owych ciasteczek. Na ogół ciasteczka są wykrawane foremką z surowego, rozwałkowanego placka ciasta. Tu jest całkowicie inaczej - ciastka wykrawa się z upieczonego i polukrowanego ciasta!
Składniki - na ok. 50 małych ciasteczek:
- 15 dag masła
- 15 dag cukru kryształu
- 10 dag mąki szennej
- 5 dag kakao
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag cukru pudru
- 2 łyżki wody
- olejek rumowy bądź mały kieliszek rumu
- masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę
- dodawać mąkę, proszek do pieczenia i kakao ciągle mieszając
- do masy dodać wcześniej ubite na sztywną pianę białka
- ciasto wylać do 2 średnich blaszek wyłożonych papierem do pieczenia tak, aby ciasto było dość cienkie (5-7mm wysokości surowego ciasta)
- piec ok. 25 minut w średnio rozgrzanym piekarniku
- podczas pieczenia się ciasta należy przygotować lukier - należy wymieszać razem cukier puder, wodę i olejek (bądź rum) na gładką masę
- po upieczeniu odczekać ok. 10 minut aż ciasto lekko przestygnie
- ostudzone placki równomiernie polukrować
- odczekać ok. 5 minut aż lukier dobrze zastygnie
- małą, okrągłą foremką (podobną jak do wykrawania bardzo małych pączków albo zwykłym, małym kieliszkiem) wycinać półksiężyce
- wycięte ciasteczka ostrożnie odkładać, żeby ciasteczka się nie sklejały
- gotowe!
Życzę smacznego!
PS. Ciasteczka fantastycznie pasują do herbaty z rumem! :
Moja babcia robiła identyczne, wspaniały smak, bardzo specyficzny :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie oryginalne, nie jadłam takich :)
OdpowiedzUsuńWszystkie twoje wpisy wyglądają przepysznie! Chciałabym przyznać Ci Liebster Award! Tutaj znajdziesz moje pytania: http://annaincupcakeland.blogspot.com.es/2012/11/liebster-award-az-chce-sie-dalej-pisac.html
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków musi być bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar ma mniej więcej blaszka?? Chodzi o taką płaską jak są dodane do piekarnika często??
OdpowiedzUsuńi jeszcze jeżeli używam aromatu rumowego, to ile powinnam go dodać żeby nie przesadzić?
OdpowiedzUsuń