niedziela, 25 listopada 2012

oryginalne ciasteczka - rumowe półksiężyce


Jedne z lepszych ciasteczek. Choć można powiedzieć, że wygląd mają dość pospolity, bo praktycznie w każdym sklepie można kupić lukrowane półksiężyce, to w smaku absolutnie zwyczajne nie są! Wszystko to za sprawą połączenia kakao z rumem. Ciasteczka są słodkie (ciastka przecież muszą być słodkie), ale nie są mdłe dzięki rumowemu aromatowi.

Oryginalna jest też forma robienia owych ciasteczek. Na ogół ciasteczka są wykrawane foremką z surowego, rozwałkowanego placka ciasta. Tu jest całkowicie inaczej - ciastka wykrawa się z upieczonego i polukrowanego ciasta!


Składniki - na ok. 50 małych ciasteczek:
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru kryształu
  • 10 dag mąki szennej
  • 5 dag kakao
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • olejek rumowy bądź mały kieliszek rumu
Przygotowanie:
  1. masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę
  2. dodawać mąkę, proszek do pieczenia i kakao ciągle mieszając
  3. do masy dodać wcześniej ubite na sztywną pianę białka
  4. ciasto wylać do 2 średnich blaszek wyłożonych papierem do pieczenia  tak, aby ciasto było dość cienkie (5-7mm wysokości surowego ciasta)
  5. piec ok. 25 minut w średnio rozgrzanym piekarniku
  6. podczas pieczenia się ciasta należy przygotować lukier - należy wymieszać razem cukier puder, wodę i olejek (bądź rum) na gładką masę
  7. po upieczeniu odczekać ok. 10 minut aż ciasto lekko przestygnie
  8. ostudzone placki równomiernie polukrować
  9. odczekać ok. 5 minut aż lukier dobrze zastygnie
  10. małą, okrągłą foremką (podobną jak do wykrawania bardzo małych pączków albo zwykłym, małym kieliszkiem) wycinać półksiężyce
  11. wycięte ciasteczka ostrożnie odkładać, żeby ciasteczka się nie sklejały 
  12. gotowe!

Życzę smacznego!

PS. Ciasteczka fantastycznie pasują do herbaty z rumem! :

6 komentarzy:

  1. Moja babcia robiła identyczne, wspaniały smak, bardzo specyficzny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie oryginalne, nie jadłam takich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie twoje wpisy wyglądają przepysznie! Chciałabym przyznać Ci Liebster Award! Tutaj znajdziesz moje pytania: http://annaincupcakeland.blogspot.com.es/2012/11/liebster-award-az-chce-sie-dalej-pisac.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie smaków musi być bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki rozmiar ma mniej więcej blaszka?? Chodzi o taką płaską jak są dodane do piekarnika często??

    OdpowiedzUsuń
  6. i jeszcze jeżeli używam aromatu rumowego, to ile powinnam go dodać żeby nie przesadzić?

    OdpowiedzUsuń