czwartek, 20 grudnia 2012

fantastyczne i świąteczne ciasteczka migdałowe


Tradycje są ważne i według mnie należy je podtrzymywać. Jednakże lubię też eksperymentować i nie schodząc całkowicie z tematu stworzyć coś nowego. Tak było z tymi ciasteczkami. Aura świąt wpłynęła na to, że zapragnęłam zrobić coś z orzechami i najlepiej gdyby były to ciasteczka. Lecz nie chciałam, aby były to zwykłe, dość przeciętne ciacha. Patrząc na całą olbrzymią torbę bakalii zakupionych do wykorzystania w świątecznych smakołykach takich jak kutia, keks czy potrawy makowe, stwierdziłam, iż podstawą ciastek będzie migdał.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki migdałowej - migdały mielone ze skórką
  • 1 duży cukier migdałowy
  • 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 250g masła roślinnego
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • zapach migdałowy
  • migdały do ozdoby
Przygotowanie:
  1. migdały zalać wrzątkiem i poczekać ok. 10 minut; migdały odcedzić i obrać ze skórki
  2. resztę składników zagnieść razem na gładką masę
  3. z odrobiny ciasta (mniej więcej spora łyżeczka ciasta) uformować niewielką kuleczkę i lekko ją rozpłaszczyć
  4. na wierzchu "placuszka" umieścić jeden migdał
  5. postąpić tak z resztą ciasta i migdałów układając je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
  6. piec w średnio ciepłym piekarniku ok. 10-15 minut (zależy to od wielkości ciastka)

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz