wtorek, 21 sierpnia 2012

makaron udon z pomidorami i rozmarynem


Ostatnia moja wizyta w sklepie z żywnością orientalną, której w naszym kraju nie można tak łatwo dostać, zaowocowała jedynie zakupem dwóch opakowań japońskiego makaronu - udon i somen. Oba makarony są przyrządzane na bazie pszenicy a różni je zasadniczo jedynie grubość pojedynczych klusków.

Makaron udon - widoczny na zdjęciu (niestety nie ma zdjęcia przed ugotowaniem, gdyż zwyczajnie zapomniałam o tej czynności :D) - jest grubszy od somen. Somen ma jedynie lekko ponad 1mm grubości!

Mogą one występować w wersji płaskiej bądź okrągłej. Najczęściej podawane są w zupach, lecz ja makaronu udon użyłam bardziej wg "szkoły włoskiej", dodając pomidory i aromatyczne zioła. 

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu udon - 300g/ 3 porcje
  • 1 puszka pomidorów w całości bądź w kawałkach
  • 1 puszka pędów bambusa - opcjonalnie
  • 1 łyżka rozmarynu (świeżego bądź suszonego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy identycznie jak zwykły makaron: wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oliwy i gotujemy aż kluski będą miękkie 
  2. Do rondelka wlewamy oliwę i podgrzewamy na małym ogniu
  3. Podsmażamy bambusa
  4. Dodajemy rozdrobnione pomidory i dusimy całość ok. 5 minut
  5. Dodajemy rozmaryn, koncentrat i musztardę
  6. Dokładnie mieszamy
  7. Dusimy kolejne 5 minut
  8. Po odcedzeniu makaronu hartujemy go zimną wodą
  9. Odsączony makaron dodajemy do sosu i razem mieszamy
Oliwki na wierzchu dania robią bardziej za ozdobę niż za jeden z elementów dania.

Uwaga! Makaronu udon nie da się zasadniczo rozgotować; nawet po dłuższym gotowaniu jego stan jest al dente, lecz wtedy zaczyna on przywierać do dna garnka.

PS. Danie z wykorzystaniem makaronu somen już niedługo :)
 

2 komentarze:

  1. Lubię makaron w każdej postaci, więc to danie na pewno by mi smakowało. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię makaron udon :) Polecam Ci także świeżą wersję tego makaronu dostępną w wielu sklepach. Wygląda tak: http://www.nobi.com.pl/makarony/245-makaron-swiezy-koreaski-udon-.html i jest naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń