Ostatnia moja wizyta w sklepie z żywnością orientalną, której w naszym kraju nie można tak łatwo dostać, zaowocowała jedynie zakupem dwóch opakowań japońskiego makaronu - udon i somen. Oba makarony są przyrządzane na bazie pszenicy a różni je zasadniczo jedynie grubość pojedynczych klusków.
Makaron udon - widoczny na zdjęciu (niestety nie ma zdjęcia przed ugotowaniem, gdyż zwyczajnie zapomniałam o tej czynności :D) - jest grubszy od somen. Somen ma jedynie lekko ponad 1mm grubości!
Mogą one występować w wersji płaskiej bądź okrągłej. Najczęściej podawane są w zupach, lecz ja makaronu udon użyłam bardziej wg "szkoły włoskiej", dodając pomidory i aromatyczne zioła.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu udon - 300g/ 3 porcje
- 1 puszka pomidorów w całości bądź w kawałkach
- 1 puszka pędów bambusa - opcjonalnie
- 1 łyżka rozmarynu (świeżego bądź suszonego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- Makaron gotujemy identycznie jak zwykły makaron: wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oliwy i gotujemy aż kluski będą miękkie
- Do rondelka wlewamy oliwę i podgrzewamy na małym ogniu
- Podsmażamy bambusa
- Dodajemy rozdrobnione pomidory i dusimy całość ok. 5 minut
- Dodajemy rozmaryn, koncentrat i musztardę
- Dokładnie mieszamy
- Dusimy kolejne 5 minut
- Po odcedzeniu makaronu hartujemy go zimną wodą
- Odsączony makaron dodajemy do sosu i razem mieszamy
Uwaga! Makaronu udon nie da się zasadniczo rozgotować; nawet po dłuższym gotowaniu jego stan jest al dente, lecz wtedy zaczyna on przywierać do dna garnka.
PS. Danie z wykorzystaniem makaronu somen już niedługo :)
Lubię makaron w każdej postaci, więc to danie na pewno by mi smakowało. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makaron udon :) Polecam Ci także świeżą wersję tego makaronu dostępną w wielu sklepach. Wygląda tak: http://www.nobi.com.pl/makarony/245-makaron-swiezy-koreaski-udon-.html i jest naprawdę super :)
OdpowiedzUsuń