Danie fantastyczne na ciepło i na zimno. Słony smak fety, chrupkość papryki i miękkość pieczarek to idealna kompozycja. Tarta jest sycąca, nie jest trudna do przygotowania i ciekawie wygląda - biel fety wydaje się jeszcze bardziej śnieżna w połączeniu z jaskrawą czerwienią papryki.
Tarty na ogół są okrągłe pieczone w niskich i karbowanych blaszkach. Jednak nie jest to koniecznością - można zrobić ją kwadratową, prostokątną czy w dowolnym innym kształcie. Czynnikami tworzącymi tartę są cienki spód z ciasta oraz farsz, które razem tworzą "płaskie" ciasto. Ja tym razem wybrałam formę prostokątną.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 250g masła roślinnego
- 1/4 kg pieczarek
- 3 papryki - kolory dowolne, czerwona wygląda najlepiej
- pół puszki krojonych pomidorów
- 2 czerwone cebulki
- pół kostki miękkiej fety
- pieprz
- sól
- mąkę, jajka i masło zagnieść z odrobiną soli
- ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok. 7 mm
- przygotowane ciasto ułożyć w formie, podziurkować ciasto widelcem, położyć na wierzch papier do pieczenia i wysypać ziarnami surowej fasoli/ grochu
- ciasto zapiec ok. 10 minut w średnio rozgrzanym piekarniku
- na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w piórka cebulkę do zeszklenia
- dodać pokrojone w kostkę paprykę i podsmażyć
- dodać pokrojone w plasterki pieczaki
- dodać pomidowy
- wszystko razem poddusić ok. 10 minut do wyparowania wody
- doprawić solą i pieprzem
- na zapieczone ciasto wyłożyć farsz
- posypać kostkami fety
- piec ok. 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz