niedziela, 15 lipca 2012

tarta z pieczarkami i fetą


Danie fantastyczne na ciepło i na zimno. Słony smak fety, chrupkość papryki i miękkość pieczarek to idealna kompozycja. Tarta jest sycąca, nie jest trudna do przygotowania i ciekawie wygląda - biel fety wydaje się jeszcze bardziej śnieżna w połączeniu z jaskrawą czerwienią papryki.

Tarty na ogół są okrągłe pieczone w niskich i karbowanych blaszkach. Jednak nie jest to koniecznością - można zrobić ją kwadratową, prostokątną czy w dowolnym innym kształcie. Czynnikami tworzącymi tartę są cienki spód z ciasta oraz farsz, które razem tworzą "płaskie" ciasto. Ja tym razem wybrałam formę prostokątną.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250g masła roślinnego
  • 1/4 kg pieczarek
  • 3 papryki - kolory dowolne, czerwona wygląda najlepiej
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • 2 czerwone cebulki
  • pół kostki miękkiej fety
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1. mąkę, jajka i masło zagnieść z odrobiną soli
  2. ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok. 7 mm
  3. przygotowane ciasto ułożyć w formie, podziurkować ciasto widelcem, położyć na wierzch papier do pieczenia i wysypać ziarnami surowej fasoli/ grochu
  4. ciasto zapiec ok. 10 minut w średnio rozgrzanym piekarniku
  5. na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w piórka cebulkę do zeszklenia
  6. dodać pokrojone w kostkę paprykę i podsmażyć
  7. dodać pokrojone w plasterki pieczaki
  8. dodać pomidowy
  9. wszystko razem poddusić ok. 10 minut do wyparowania wody
  10. doprawić solą i pieprzem
  11. na zapieczone ciasto wyłożyć farsz
  12. posypać kostkami fety
  13. piec ok. 15 minut 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz