poniedziałek, 16 lipca 2012

bezowy tort - Pavlova


Pavlova. Tort o tej nazwie to deser jedyny w swoim rodzaju. Łączy w sobie wszystko co powinien deser zawierać: wyrafinowany smak, słodycz, aromaty a nadto kwaśność, którą nadają owoce, idealnie równoważy ową słodycz. Nasze słodkie danie charakteryzuje się również tym, że jest zdumiewająco reprezentatywne - mimo braku systematyzacji w kompozycji tworzony jest przepiękny obraz, który zapewne każdy będzie podziwiać :).

Składniki:
  • białka z 7 jajek
  • 2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • łyżka jasnego dowolnego octu
  • 400ml śmietany 36%
  • owoce: maliny, jagody, borówka amerykańska, czereśnie, wiśnie, agrest, porzeczki (czerwone, białe, czarne) - na mojej kompozycji; ponadto mogą być: truskawki, jeżyny, poziomki, etc. 
Przygotowanie:
  1. Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę
  2. Dodać mąkę ciągle ubijając
  3. Dodać ocet i aromat
  4. Bardzo sztywną pianę wyłożyć na papier do pieczenia - należy na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 15-30 cm i nie wykraczając poza obszar linii uformować przyszłą bezę
  5. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i momentalnie obniżyć temperaturę do 150°C
  6.  Piec przez ok. 1,5h - w połowie pieczenia należy przykryć bezę folią aluminiową, aby zachować jej "bladość"
  7. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, odczekać 10 minut i dopiero wyjąć bezę
  8. Po dokładnym wystudzeniu bezy ubić śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru
  9.  Śmietaną posmarować bezę i dekorować owocami 

a to co zostało z Pavlovej po przyjęciu - tylko jeden kawałek, który i tak długo się nie poleżał :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz