Pavlova. Tort o tej nazwie to deser jedyny w swoim rodzaju. Łączy w sobie wszystko co powinien deser zawierać: wyrafinowany smak, słodycz, aromaty a nadto kwaśność, którą nadają owoce, idealnie równoważy ową słodycz. Nasze słodkie danie charakteryzuje się również tym, że jest zdumiewająco reprezentatywne - mimo braku systematyzacji w kompozycji tworzony jest przepiękny obraz, który zapewne każdy będzie podziwiać :).
Składniki:
- białka z 7 jajek
- 2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- łyżka jasnego dowolnego octu
- 400ml śmietany 36%
- owoce: maliny, jagody, borówka amerykańska, czereśnie, wiśnie, agrest, porzeczki (czerwone, białe, czarne) - na mojej kompozycji; ponadto mogą być: truskawki, jeżyny, poziomki, etc.
- Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę
- Dodać mąkę ciągle ubijając
- Dodać ocet i aromat
- Bardzo sztywną pianę wyłożyć na papier do pieczenia - należy na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 15-30 cm i nie wykraczając poza obszar linii uformować przyszłą bezę
- Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i momentalnie obniżyć temperaturę do 150°C
- Piec przez ok. 1,5h - w połowie pieczenia należy przykryć bezę folią aluminiową, aby zachować jej "bladość"
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, odczekać 10 minut i dopiero wyjąć bezę
- Po dokładnym wystudzeniu bezy ubić śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru
- Śmietaną posmarować bezę i dekorować owocami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz