niedziela, 8 lipca 2012

Pasta z wędzonej makreli


Pasta z wędzonej makreli jest doskonałą alternatywą dla wędliny czy sera do kanapek przy śniadaniu jak i przy kolacji. Robi się ją szybko i jest bardzo pożywna, ponadto nie trzeba chyba przypominać, że jest również dawką potrzebnych organizmowi składników odżywczych, gdyż jej bazą jest ryba.

Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 2 czerwone cebulki lub 1 cebulka i szczypiorek
  • 4 gotowane jajka
  • oliwa z oliwek
  • łyżka majonezu - opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Rybę obrać ze skóry i dokładnie oczyścić ją z ości
  2. Kawałki ryby rozdrobić na mniejsze
  3. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć się drobnej tarce
  4. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę
  5. Wszystko dokładnie wymieszać
  6. Smarować pastą pieczywo
 Smacznego!

1 komentarz:

  1. .. dobry i prosty przepis, bez dodatkowej obróbki termicznej, nie zabija smaku makreli... smacznie i zdrowo, polecam...

    OdpowiedzUsuń