Pasta z wędzonej makreli jest doskonałą alternatywą dla wędliny czy sera do kanapek przy śniadaniu jak i przy kolacji. Robi się ją szybko i jest bardzo pożywna, ponadto nie trzeba chyba przypominać, że jest również dawką potrzebnych organizmowi składników odżywczych, gdyż jej bazą jest ryba.
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 2 czerwone cebulki lub 1 cebulka i szczypiorek
- 4 gotowane jajka
- oliwa z oliwek
- łyżka majonezu - opcjonalnie
- sól
- pieprz
- Rybę obrać ze skóry i dokładnie oczyścić ją z ości
- Kawałki ryby rozdrobić na mniejsze
- Jajka ugotować na twardo i zetrzeć się drobnej tarce
- Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę
- Wszystko dokładnie wymieszać
- Smarować pastą pieczywo
.. dobry i prosty przepis, bez dodatkowej obróbki termicznej, nie zabija smaku makreli... smacznie i zdrowo, polecam...
OdpowiedzUsuń