niedziela, 8 lipca 2012

Kasza jęczmienna z kurczakiem, soczewicą i grillowaną cukinnią


Bardzo proste i niesłychanie szybkie dane nadające się na jako przystawka ciepła i zimna. Łatwość wykonania tego dania idealnie łączy się z jego oryginalnością i wyjątkowym smakiem, który wg mnie jest miły dla większości podniebień, gdyż nie jest agresywny, ale też nie jest mdły czy mało wyraźny.

Składniki:
  • 200g kaszy jęczmiennej - 2 woreczki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka konserwowa soczewicy
  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie papryki - kolory dowolne
  • 1 przyprawa do masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki octu winnego jabłkowo-borówkowego
  • 1 łyżka musztardy z płatkami wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina pieprzu mielonego i soli
Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotować na miękko wg przepisu na opakowaniu
  2. Piersi z kurczaka pokroić w paski i usmażyć je na patelni bez tłuszczu z dodatkiem przyprawy do masła; usmażonego pokroić w kostkę
  3. Cukinię pokroić w cienkie plasterki i uprażyć ja na patelni grillowej bez tłuszczu do miękkości każdego plasterka
  4. Odcedzić soczewicę
  5. Do kaszy dodać cukinię, kurczaka i soczewicę
  6. Do wszystkiego dodać wszystkie pozostałe składniki, które stworzą sos
  7. Dokładnie wymieszać całość
  8. Serwować na zimno bądź na ciepło
Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz