Pasta z wędzonej makreli jest doskonałą alternatywą dla wędliny czy sera do kanapek przy śniadaniu jak i przy kolacji. Robi się ją szybko i jest bardzo pożywna, ponadto nie trzeba chyba przypominać, że jest również dawką potrzebnych organizmowi składników odżywczych, gdyż jej bazą jest ryba.
Składniki:
- 1 wędzona makrela
 - 2 czerwone cebulki lub 1 cebulka i szczypiorek
 - 4 gotowane jajka
 - oliwa z oliwek
 - łyżka majonezu - opcjonalnie
 - sól
 - pieprz
 
- Rybę obrać ze skóry i dokładnie oczyścić ją z ości
 - Kawałki ryby rozdrobić na mniejsze
 - Jajka ugotować na twardo i zetrzeć się drobnej tarce
 - Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę
 - Wszystko dokładnie wymieszać
 - Smarować pastą pieczywo
 

.. dobry i prosty przepis, bez dodatkowej obróbki termicznej, nie zabija smaku makreli... smacznie i zdrowo, polecam...
OdpowiedzUsuń