Ciasto jedno z najłatwiejszych ciast - nie znam osoby, której mogłoby ono nie wyjść. Dodatkowym jego walorem jest niska kaloryczność, która jednak nie ujmuje nic słodyczy w cieście (ciasto jednak powinno być słodkie). Ponadto placek jest wyjątkowo sycący.
Składniki na jedną średnią blaszkę:
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 4 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kilograma śliwek węgierek
- odrobina tłuszczu i tartej bułki do wysmarowania i wysypania blaszki
- drylujemy śliwki: przecinamy je na pół i usuwamy pestki
- żółtka ucieramy z cukrem i wodą na gładką masę
- dodajemy powoli mąkę i proszek
- kolejno ubijamy białka na sztywną pianę (ze szczyptą soli - będzie się lepiej ubijać)
- delikatnie dodajemy do żółtkowej masy pianę z białek i mieszamy
- ciasto przelewamy do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką blaszki
- połówki śliwek układamy miąższem do góry
- pieczemy ok. 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku - sprawdzamy drewnianym patyczkiem
- podajemy posypane cukrem pudrem
A tu jeszcze zdjęcie składników naszego placka. Prawda, że ilość tych składników jest bardzo skromna? Ale to nie szkodzi, bo placek jest przepyszny! Mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz