poniedziałek, 1 października 2012

łatwy placek ze śliwką bez tłuszczu


Ciasto jedno z najłatwiejszych ciast - nie znam osoby, której mogłoby ono nie wyjść. Dodatkowym jego walorem  jest niska kaloryczność, która jednak nie ujmuje nic słodyczy w cieście (ciasto jednak powinno być słodkie). Ponadto placek jest wyjątkowo sycący. 

Składniki na jedną średnią blaszkę:
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kilograma śliwek węgierek
  • odrobina tłuszczu i tartej bułki do wysmarowania i wysypania blaszki
Przygotowanie:
  1. drylujemy śliwki: przecinamy je na pół i usuwamy pestki
  2. żółtka ucieramy z cukrem i wodą na gładką masę
  3. dodajemy powoli mąkę i proszek
  4. kolejno ubijamy białka na sztywną pianę (ze szczyptą soli - będzie się lepiej ubijać)
  5. delikatnie dodajemy do żółtkowej masy pianę z białek i mieszamy
  6. ciasto przelewamy do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką blaszki
  7. połówki śliwek układamy miąższem do góry
  8. pieczemy ok. 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku - sprawdzamy drewnianym patyczkiem
  9. podajemy posypane cukrem pudrem  
 Smacznego!
 
 A tu jeszcze zdjęcie składników naszego placka. Prawda, że ilość tych składników jest bardzo skromna? Ale to nie szkodzi, bo placek jest przepyszny! Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz