sobota, 26 maja 2012

mazurek z masą krówkową



Muszę przyznać, że u mnie w domu jest to jedne z ulubionych ciast. Co prawda robię je jedynie raz w roku na Wielkanoc, ale to sprawia, że jego smak jest jeszcze bardziej wyjątkowy - co porównywalne jest z makowcem w Boże Narodzenie. Ten rodzaj mazurka jest niesłychanie słodki, stąd nie można go zjeść dużo, lecz wtedy mamy sporo miejsca na inne smakołyki.

W wykonaniu tego ciasta człowiek się nadto nie przepracuje, ale jednak nie jest to najłatwiejsze ciasto.

Składniki:
Aby było łatwiej, należy wykonać wcześniej kruche ciasto wg przepisu na ciasteczka kruche!, którym to wyklejamy dwie blaszki średniej wielkości (można je rozwałkować i placek przełożyć na papier i do formy), dziurkujemy je widelcem przed włożeniem do piekarnika i kolejno pieczemy jak mówi przepis
  • miękka marmolada wieloowocowa (bądź smakowa - wg własnego uznania)
  • 90 dag krówek śmietankowych
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:

Gdy mamy już gotowe dwa placki, jeden z nich smarujemy marmoladą i przekładamy drugim plackiem. Warstwa marmolady powinna dobrze sklejać oba placki ciasta - nie powinna być zbyć cienka, ponieważ ciasto będzie zbyt suche i będzie odpadać oraz nie może być zbyt gruba - aby ciasto się nie przesuwało.

Przełożone tak placki dobrze jest umieścić w formie, aby masa nakładana na wierzch nie spływała.

A masę robimy następująco: do garnka (najlepiej z podwójnym dnem, aby zminimalizować ryzyko przypalenia) wrzucamy krówki oraz masło i stawiamy to na najmniejszym ogniu jak to tylko możliwe. Bardzo często mieszamy krówki, najlepiej trzepaczką.

Gdy krówki się do końca rozpuszczą, masę odstawiamy i czekamy aż ostygnie. Gdy jest leciusieńko ciepła wylewamy ją na nasze ciasto i dekorujemy.

Na zdjęciu ozdoby są wykonane z kandyzowanego, kolorowego ananasa, z suszonych moreli i śmietankowych draży. Oczywiście dekorować można tez innym rzeczami, tj.: orzechy, posypki, błyszczące perełki etc.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz