piątek, 25 maja 2012

ciasteczka musli


Ciasteczka idealne dla osób, które cenią sobie zdrową kuchnię i z natury dbają o sylwetkę. Choć słodycz ich jest wyjątkowa, nie pochodzi ona z białego cukru lecz z owoców. Pełnoziarniste składniki się w nich znajdujące podwyższają ich wartość kaloryczną, są źródłem zdrowych tłuszczów i błonnika. Szczególnie polecam dla osób, które są na diecie - zapewne przytyć od nich nie można i nie zaburzą one znacząco harmonogramu diety.

Składniki:
  • garść pokruszonych płatków kukurydzianych
  • garść pokruszonych płatków pełnoziarnistych typu fitness
  • garść pokruszonych płatków błonnika
  • garść posikanych suszonych moreli
  • garść posiekanych suszonych śliwek
  • garść posiekanych migdałów
  • garść posiekanych orzechów włoskich/ laskowych
  • garść suszonej żurawiny
  • garść pestek słonecznika
  • garść pestek dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składnik dokładnie wymieszać w misce
  2. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki przełożyć masę bakaliową i porządnie ugnieść - tak aby pozostało jak najmniej powietrza wewnątrz masy
  3. Piec ok. 12 minut do 180°C
  4. Po upieczeniu wyjąć wypiek i pokroić ostrym nożem na równe części
Wskazówka: Jeśli masa jest zbyt sypka można dodać łyżkę miodu, jednakże masa podczas pieczenia się łączy i tworzy jedną zwartą całość - w wysokiej temperaturze lepki sok puszczają owoce

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz