sobota, 26 maja 2012

mazurek z czekoladową polewą i śliwkowymi powidłami


Mazurek z czekoladą na górze i śliwkowymi powidłami w środku - sama pychota!

Nie jest to trudne ciasto do wykonania jeśli mamy dobrze opracowaną sztukę robienia ciasta kruchego. Reszta, czyli polewa to już tzw. "pikuś".

Składniki:
Ciasto wykonujemy wg przepisu na ciasteczka kruche! a resztę analogicznie jak w przepisie na mazurek z masą krówkową!
  • powidła śliwkowe
  • pół tabliczki czekolady (gorzkiej albo mlecznej)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • pół - 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki masła
Przygotowanie: 

Jeden placek ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi i przekładamy drugim.

Następnie ciasto polewamy wcześniej przygotowaną i przestudzoną polewą czekoladową, którą przyrządzamy w następujący sposób:

Do rondelka dodajemy wszystkie w/w składniki (oprócz powideł oczywiście :D), powoli podgrzewamy i czekamy aż składniki stałe się rozpuszczą; mieszamy do momentu osiągnięcia jednej, płynnej konsystencji a wszelakie grudki zostaną rozbite. Tak gotową masą polewamy ciasto i dekorujemy wedle własnego pomysłu i fantazji.

Uwaga! Należy szybko dekorować ciasto, gdyż masa czekoladowa bardzo szybko zastyga i wszelkie ozdoby nie łączą się z polewą a jedynie z niej "zlatują".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz