Mazurek z czekoladą na górze i śliwkowymi powidłami w środku - sama pychota!
Nie jest to trudne ciasto do wykonania jeśli mamy dobrze opracowaną sztukę robienia ciasta kruchego. Reszta, czyli polewa to już tzw. "pikuś".
Składniki:
- dwa placki kruchego ciasta wykonane wg przepisu na ciasteczka kruche!
- powidła śliwkowe
- pół tabliczki czekolady (gorzkiej albo mlecznej)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- pół - 3/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżki masła
Jeden placek ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi i przekładamy drugim.
Następnie ciasto polewamy wcześniej przygotowaną i przestudzoną polewą czekoladową, którą przyrządzamy w następujący sposób:
Do rondelka dodajemy wszystkie w/w składniki (oprócz powideł oczywiście :D), powoli podgrzewamy i czekamy aż składniki stałe się rozpuszczą; mieszamy do momentu osiągnięcia jednej, płynnej konsystencji a wszelakie grudki zostaną rozbite. Tak gotową masą polewamy ciasto i dekorujemy wedle własnego pomysłu i fantazji.
Uwaga! Należy szybko dekorować ciasto, gdyż masa czekoladowa bardzo szybko zastyga i wszelkie ozdoby nie łączą się z polewą a jedynie z niej "zlatują".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz