Umiejętność robienia kruchego ciasta to podstawa w kuchni. Jeśli raz się nauczymy robić takie ciasto - możemy je wykorzystywać przy większej ilości ciast jak np. sernik czy szarlotka. Oprócz tego, że wypieki z tego ciasta są niesamowicie smaczne to są również proste w wykonaniu.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru kryształu (może być drobno mielony a nawet puder)
- 1 cukier wanilinowy
- 5 żółtek (jeśli nie macie co później zrobić z białkami mogą być 3 całe jajka)
- 250g masła roślinnego (zwykła kostka)
- łyżka kwaśnej, gęstej śmietany - opcjonalnie
- Wysypujemy wszystkie sypkie produkty na stolnicę
- Na środku usypanej "górki" robimy dołek i wlewamy tam żółtka (bądź całe jajka)
- Dodajemy kawałki masła - możemy je siekać razem z resztą produktów za pomocą noża albo użyć miękkiego masła (temperatura pokojowa) i "pourywać kawałeczki" masła
- Następnie zagniatamy całą masę do momentu, gdy ciasto całkowicie będzie odstawać od dłoni
- Gdy ciasto jest już zagniecione, oddzielamy część ciasta i wałkujemy ją na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy ciastka foremkami, szklaną lub tniemy nożem w kształty wg własnego zamysłu
- Takie przygotowane ciastka układamy na blaszce na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C i pieczemy ok. 15 minut - zależnie od tego czy lubimy mniej bądź bardziej wypieczone ciastka
Wskazówka 1: Jeśli ciasto mimo długiego zagniatania nie odstaje od dłoni należy dodać odrobinę mąki
Wskazówka 2: Przy ustalaniu tego, czy ciastka są gotowe należy sprawdzać to nadziewając ciastko drewnianą wykałaczką - jeśli jest sucha a ciastko nie jest nadto miękkie - są gotowe
Smacznego!
Jeśli to były te, które dostałam od Ciebie na Wigilię to były przepyszne i w bardzo szybkim czasie się skończyły :D
OdpowiedzUsuń