piątek, 25 maja 2012

ciasteczka kruche



Umiejętność robienia kruchego ciasta to podstawa w kuchni. Jeśli raz się nauczymy robić takie ciasto - możemy je wykorzystywać przy większej ilości ciast jak np. sernik czy szarlotka. Oprócz tego, że wypieki z tego ciasta są niesamowicie smaczne to są również proste w wykonaniu.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu (może być drobno mielony a nawet puder)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 żółtek (jeśli nie macie co później zrobić z białkami mogą być 3 całe jajka)
  • 250g masła roślinnego (zwykła kostka)
  • łyżka kwaśnej, gęstej śmietany - opcjonalnie
Czynności wykonania:
  1. Wysypujemy wszystkie sypkie produkty na stolnicę
  2. Na środku usypanej "górki" robimy dołek i wlewamy tam żółtka (bądź całe jajka)
  3. Dodajemy kawałki masła - możemy je siekać razem z resztą produktów za pomocą noża albo użyć miękkiego masła (temperatura pokojowa) i "pourywać kawałeczki" masła
  4. Następnie zagniatamy całą masę do momentu, gdy ciasto całkowicie będzie odstawać od dłoni
  5. Gdy ciasto jest już zagniecione, oddzielamy część ciasta i wałkujemy ją na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy ciastka foremkami, szklaną lub tniemy nożem w kształty wg własnego zamysłu
  6. Takie przygotowane ciastka układamy na blaszce na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C i pieczemy ok. 15 minut - zależnie od tego czy lubimy mniej bądź bardziej wypieczone ciastka

Wskazówka 1: Jeśli ciasto mimo długiego zagniatania nie odstaje od dłoni należy dodać odrobinę mąki
Wskazówka 2: Przy ustalaniu tego, czy ciastka są gotowe należy sprawdzać to nadziewając ciastko drewnianą wykałaczką - jeśli jest sucha a ciastko nie jest nadto miękkie - są gotowe

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Jeśli to były te, które dostałam od Ciebie na Wigilię to były przepyszne i w bardzo szybkim czasie się skończyły :D

    OdpowiedzUsuń