poniedziałek, 27 sierpnia 2012

amerykański podsmażany makaron z serem i sosem BBQ


Danie, które chcę tu zaprezentować nie zajmie nigdy najwyższego miejsca w plebiscycie na lekkie i zdrowe danie. Niemniej jednak, gdyby zestawić je w kategorii "najsmaczniejsze danie" mogłoby już powalczyć o podium.

Inspiracją do tego dania była kuchnia amerykańska. Oczywiście nie każdy Amerykanin stołuje się wyłącznie w fast-foodach,  aczkolwiek skądś mit o ich wysokokalorycznej kuchni wziąć się musiał.

W samej nazwie posta jak i dania zawarte jest wszystko: potrawa składa się z makaronu, sera żółtego i sosu barbecue. Ponadto dodane są czerwona fasola i kiełbaska, co także mieści się w kanonach kuchni terenu USA.

Pikle, które są tu podane do makaronu także mają wielkie uznanie za oceanem. Stąd też moja propozycja to całkowita wariacja na temat kuchni amerykańskiej i doskonała pozycja w jadłospisie fanów tamtejszych kulinariów.

Składniki:
  • 1 opakowanie dowolnego w kształcie makaronu - 400g
  • 2 małe kiełbaski - np. toruńska
  • 1 puszka konserwowej czerwonej fasoli
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • 5-7 łyżek sosu BBQ - 
    • polecam gotowe sosy BBQ, gdyż na rynku jest wiele tego rodzajów sosów, których smak i jakość prezentują się całkiem dobrze; osobiście polecam sos BBQ, który w swojej ofercie ma sieć sklepów Lidl - jest aromatyczny, nie zbyt słodki ani kwaśny, odpowiednio ostrawy i ma idealną konsystencję
    •  jednak jeśli komuś szczególnie zależy na domowym sosie, to należy zagotować i zmiksować razem 35 dag ketchupu (albo 25 dag krojonych pomidorów w puszcze i 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego), 1 płaska łyżeczka sproszkowanego czosnku, pieprz czarny i biały, chilli (świeże bądź sproszkowane), łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu, 2 łyżki cukru, łyżka sosu Worcester --- i tym sposobem podałam oddzielny przepis na sos BBQ :)
  • 35-40 dag żółtego sera - aby danie było ostrzejsze może być Chedar
  • 1 łyża oliwy z oliwek
  • dowolne zioła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy al dente
  2. W garnku z podwójnym dnem podsmażamy na oliwie krążki kiełabaski
  3. Kolejno dodajemy makaron i pozwalamy mu opiec się na złoto i chrupiąco
  4. Dodajemy ketchup, sos BBQ, zioła
  5. Podsmażamy ok. 5 minut
  6. Dodajemy fasole i dokładnie mieszamy
  7. Dodajemy starty ser 
  8. Starannie mieszamy cały czas, aby makaron i ser nie przywarł do dna, do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera
  9. Podajemy z kwaśnymi dowolnego rodzaju piklami
Życzę smacznego!

5 komentarzy:

  1. Może i nie lekkie, ale pyszne i syte, czasami można sobie pozwolić na taką ucztę, został mi po tygodniu amerykańskim w lidlu jeszcze jeden sos BBQ, więc może też zrobię makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie - jest niesamowicie sycący i dlatego właśnie idealnie nadaje się na dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowywanie i jedzenie innych posiłków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, a i przygotowanie nie należy do najtrudniejszych. Chyba mam już pomysł na danie na weekend :P

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm kocham amerykańską kuchnie, taki makaron z serem jadłam na różne sposoby w USA, ale nigdy nie robiłam sama, zawsze jakies gotowce. w sobotę spróbuję z tego przepisu, bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, na pewno znajdzie się na liście moich ulubionych potraw :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń