Danie, które chcę tu zaprezentować nie zajmie nigdy najwyższego miejsca w plebiscycie na lekkie i zdrowe danie. Niemniej jednak, gdyby zestawić je w kategorii "najsmaczniejsze danie" mogłoby już powalczyć o podium.
Inspiracją do tego dania była kuchnia amerykańska. Oczywiście nie każdy Amerykanin stołuje się wyłącznie w fast-foodach, aczkolwiek skądś mit o ich wysokokalorycznej kuchni wziąć się musiał.
W samej nazwie posta jak i dania zawarte jest wszystko: potrawa składa się z makaronu, sera żółtego i sosu barbecue. Ponadto dodane są czerwona fasola i kiełbaska, co także mieści się w kanonach kuchni terenu USA.
Pikle, które są tu podane do makaronu także mają wielkie uznanie za oceanem. Stąd też moja propozycja to całkowita wariacja na temat kuchni amerykańskiej i doskonała pozycja w jadłospisie fanów tamtejszych kulinariów.
Składniki:
- 1 opakowanie dowolnego w kształcie makaronu - 400g
- 2 małe kiełbaski - np. toruńska
- 1 puszka konserwowej czerwonej fasoli
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- 5-7 łyżek sosu BBQ -
- polecam gotowe sosy BBQ, gdyż na rynku jest wiele tego rodzajów sosów, których smak i jakość prezentują się całkiem dobrze; osobiście polecam sos BBQ, który w swojej ofercie ma sieć sklepów Lidl - jest aromatyczny, nie zbyt słodki ani kwaśny, odpowiednio ostrawy i ma idealną konsystencję
- jednak jeśli komuś szczególnie zależy na domowym sosie, to należy zagotować i zmiksować razem 35 dag ketchupu (albo 25 dag krojonych pomidorów w puszcze i 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego), 1 płaska łyżeczka sproszkowanego czosnku, pieprz czarny i biały, chilli (świeże bądź sproszkowane), łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu, 2 łyżki cukru, łyżka sosu Worcester --- i tym sposobem podałam oddzielny przepis na sos BBQ :)
- 35-40 dag żółtego sera - aby danie było ostrzejsze może być Chedar
- 1 łyża oliwy z oliwek
- dowolne zioła
- sól, pieprz
- Makaron gotujemy al dente
- W garnku z podwójnym dnem podsmażamy na oliwie krążki kiełabaski
- Kolejno dodajemy makaron i pozwalamy mu opiec się na złoto i chrupiąco
- Dodajemy ketchup, sos BBQ, zioła
- Podsmażamy ok. 5 minut
- Dodajemy fasole i dokładnie mieszamy
- Dodajemy starty ser
- Starannie mieszamy cały czas, aby makaron i ser nie przywarł do dna, do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera
- Podajemy z kwaśnymi dowolnego rodzaju piklami
Może i nie lekkie, ale pyszne i syte, czasami można sobie pozwolić na taką ucztę, został mi po tygodniu amerykańskim w lidlu jeszcze jeden sos BBQ, więc może też zrobię makaron:)
OdpowiedzUsuńdokładnie - jest niesamowicie sycący i dlatego właśnie idealnie nadaje się na dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowywanie i jedzenie innych posiłków :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a i przygotowanie nie należy do najtrudniejszych. Chyba mam już pomysł na danie na weekend :P
OdpowiedzUsuńmmmm kocham amerykańską kuchnie, taki makaron z serem jadłam na różne sposoby w USA, ale nigdy nie robiłam sama, zawsze jakies gotowce. w sobotę spróbuję z tego przepisu, bo wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, na pewno znajdzie się na liście moich ulubionych potraw :) Dzięki!
OdpowiedzUsuń