Mazurek kakaowo - czekoladowy - smakołyk, którego sekret przekornie leży w warstwie wierzchniej, czyli w lukrze. Czekolada, jak powszechnie wiadomo, to sama słodycz, nawet jeśli mamy do czynienia z czekoladą o dużej zawartości kakao (60-99% kakao). W tym wypadku, aby zrównoważyć i złagodzić tę słodycz, wystarczy skierować "uwagę naszego smaku" na aromat lukru, który notabene też jest słodki.
Mazurek ten robimy praktycznie identycznie jak mazurek z masą krówkową! Jedynym wyjątkiem jest to, iż zmienia się ilość mąki - na rzecz kakao. Mianowicie:
zamiast 3 szklanek mąki - dajemy 2 szklanki mąki
i dodajemy 2 spore łyżki kakao
Jeśli chodzi o masę jest to nic innego jak Nutella, bądź inny krem do smarowania typu czekoladowo - orzechowego.
Gdy placki są upieczone i przełożone kremem, należy oblać ciasto lukrem aromatyzowanym. Jest to z jednej strony banalna czynność a z drugiej dość skomplikowana. Należy uważać, aby w lukrze nie zrobiły się grudki (stąd zalecam użycie trzepaczki do jajek) oraz trzeba stopniowo dodawać olejek/aromat, aby ewentualnie lukier nie był gorzki od jego nadmiaru.
Składniki lukru:
- 2-3 łyżki wody
- 5-6 łyżek cukru pudru
- kilka kropli aromatu/olejku/zapachu migdałowego lub rumowego - należy próbować na bieżąco i kolejno dodawać porcje
Wszystko starannie mieszamy razem, aby masa była gładka i tak przygotowaną masą polewamy ciasto a kolejno je dekorujemy.
PS. Na zdjęciu dekoracja wykonana z draży czekoladowych i kokosowych oraz kandyzowanego ananasa.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz