sobota, 26 maja 2012

babka piaskowa z kwaśnym lukrem



Babka piaskowa. Jedna z lepszych babek mimo swojej suchości i tendencji do rozsypywania się :). Nie piekę jej często, lecz gdy jednak przychodzi moment kiedy ją robię jest to prawdziwa uczta.

Babkę piaskową można oczywiście robić w innej formie niż wytłaczana blaszka, wtedy przybiera postać bardziej uniwersalniej, niekojarzącej się tylko z babą wielkanocną. Jednak ja preferuję kształt babki, gdyż jest dość praktyczny - ciasto po upieczeniu jest poporcjowane.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 - 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
Przygotowanie:
  1. żółtka i cukier ubić mikserem na puch
  2. ciągle ubijając dodawać olej
  3. ciągle ubijając dodać składniki sypkie
  4. oddzielnie ubić pianę z białek
  5. pianę dodać do masy żółtkowej
  6. posmarować formę masłem/ olejem i wysypać tartą bułką
  7. przelać masę do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika (do 180-200°C) i piec ok. 45 minut
Ważne!
Czas pieczenia zależy od wielkości formy, zatem proponuje po 30 minutach dokonać pierwszą próbę z drewnianym patyczkiem; ciasto powinno być złote na wierzchu.

Najciekawsze w mojej wersji babki piaskowej jest kwaśny lukier. Robimy go poprzez zmieszanie cukru pudru z sokiem z cytryny, w proporcjach szklanka cukru i sok z połowy cytryny - oczywiście zależy to od wielości i soczystości tejże cytryny. Opcjonalnie można dodać do lukru 2-3 krople zapachu cytrynowego.

Dla osób, które nie przepadają za kwaśnościami proponuję posypać babkę zwykłym cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz