piątek, 25 maja 2012

keks


Keks. Ciasto, które zawsze wychodzi, zawsze jest dobrym wykorzystaniem białek, które nam zostają po pieczeniu np. kruchego ciasta (ciasteczka kruche!) i zasadniczo może długo leżeć i nie grozi mu szybkie czerstwienie - dlatego uważam owe ciasto za swojego rodzaju idealne :)

Składniki:
  • szklanka białek (białka z 8 jajek)
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie - po 5-10 dag (średnia garść): 
    • migdałów, 
    • orzechów laskowych
    • orzechów włoskich
    • ananasa kandyzowanego
    • mango kandyzowane
    • papaja kandyzowaną 
    • figi
    • suszone gruszki 
    • suszone śliwki 
    • rodzynki
Przygotowanie:
  1. Ubić pianę z białek
  2. Dodać powoli cukier i mąkę cały czas mieszając
  3. Dodać roztopiony tłuszcz
  4. Zamieszać
  5. Dodać bakalie
  6. Wymieszać
  7. Przelać do blach wyłożonych papierem do pieczenia
  8. Piec ok. 1h w 180-190°C
 Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz