Keks. Ciasto, które zawsze wychodzi, zawsze jest dobrym wykorzystaniem białek, które nam zostają po pieczeniu np. kruchego ciasta (ciasteczka kruche!) i zasadniczo może długo leżeć i nie grozi mu szybkie czerstwienie - dlatego uważam owe ciasto za swojego rodzaju idealne :)
Składniki:
- szklanka białek (białka z 8 jajek)
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250g margaryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie - po 5-10 dag (średnia garść):
- migdałów,
- orzechów laskowych
- orzechów włoskich
- ananasa kandyzowanego
- mango kandyzowane
- papaja kandyzowaną
- figi
- suszone gruszki
- suszone śliwki
- rodzynki
- Ubić pianę z białek
- Dodać powoli cukier i mąkę cały czas mieszając
- Dodać roztopiony tłuszcz
- Zamieszać
- Dodać bakalie
- Wymieszać
- Przelać do blach wyłożonych papierem do pieczenia
- Piec ok. 1h w 180-190°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz