sobota, 16 czerwca 2012

Zapiekanka z łososiem z nutą chińską


Gdy nie ma się pomysłu na obiad lub na coś ciepłego do przekąszenia a wiemy, że zaraz ktoś ma do nas wpaść - warto znać przepis na tę zapiekankę. Mówiąc szczerze, wymyśliłam ją w ciągu 10 minut, gdy dowiedziałam się, ze muszę coś na szybko mieć do poczęstowania przybyłych gości a w lodówce nie ma za wiele ciekawych rzeczy :). Zasadniczo, najdłuższą czynnością w jej wykonaniu jest ugotowania makaronu, bo nawet jej pieczenie zajmuje mniej czasu :D.

Mianowicie, aby przygotowanie owej zapiekanki polega na niczym więcej jak:

Składniki:
  • puszka (400g) łososia we własnym sosie - dostępne w każdym sklepie rybnym
  • opakowanie makaronu dowolnego kształtu
  • mała cukinia
  • kostka sera żółtego dobrze rozpuszczającego się
  • jedna saszetka sosu hoisin - słodko-pikantny sos chiński - polecam małe opakowania - owe saszetki firmy Blue Dragon
  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy dowolnej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki octu winnego - ja użyłam octu z borówek i jabłek, ale może być każdy inny
  • odrobina oliwy
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (może być bulionik)
  2. Łososia przekładamy razem z sosem (ważne jest, aby go nie odsączać!) i rozdrabniamy widelcem na w miarę gładką masę - nie szkodzi, że łosoś jest z kręgosłupem i małymi ośćmi - są one zmacerowane w sosie i nie są twarde, dlatego można je spokojnie rozdrobić z resztą ryby
  3. Cukinię kroimy w krążki o grubości ok. 3 mm
  4. Makaron już ugotowany i odcedzony przekładamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej polewamy odrobiną oliwy
  5. Równomiernie na makaronie rozprowadzamy naszego łososia
  6. Wszystko polewamy sosem, który wykonujemy w następujący sposób: do naczynia przelewamy sos hoisin, śmietanę, musztardę, sos sojowy, ocet ryżowy, ocet winny, jajka - wszystko mieszamy na gładką masę za pomocątrzepaczki
  7. Na polany sosem makaron z rybą układamy cukinię
  8. Wszystko posypujemy startym serem
  9. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 20-30 minut

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz