Gdy nie ma się pomysłu na obiad lub na coś ciepłego do przekąszenia a wiemy, że zaraz ktoś ma do nas wpaść - warto znać przepis na tę zapiekankę. Mówiąc szczerze, wymyśliłam ją w ciągu 10 minut, gdy dowiedziałam się, ze muszę coś na szybko mieć do poczęstowania przybyłych gości a w lodówce nie ma za wiele ciekawych rzeczy :). Zasadniczo, najdłuższą czynnością w jej wykonaniu jest ugotowania makaronu, bo nawet jej pieczenie zajmuje mniej czasu :D.
Mianowicie, aby przygotowanie owej zapiekanki polega na niczym więcej jak:
Składniki:
- puszka (400g) łososia we własnym sosie - dostępne w każdym sklepie rybnym
- opakowanie makaronu dowolnego kształtu
- mała cukinia
- kostka sera żółtego dobrze rozpuszczającego się
- jedna saszetka sosu hoisin - słodko-pikantny sos chiński - polecam małe opakowania - owe saszetki firmy Blue Dragon
- 3 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy dowolnej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki octu winnego - ja użyłam octu z borówek i jabłek, ale może być każdy inny
- odrobina oliwy
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (może być bulionik)
- Łososia przekładamy razem z sosem (ważne jest, aby go nie odsączać!) i rozdrabniamy widelcem na w miarę gładką masę - nie szkodzi, że łosoś jest z kręgosłupem i małymi ośćmi - są one zmacerowane w sosie i nie są twarde, dlatego można je spokojnie rozdrobić z resztą ryby
- Cukinię kroimy w krążki o grubości ok. 3 mm
- Makaron już ugotowany i odcedzony przekładamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej polewamy odrobiną oliwy
- Równomiernie na makaronie rozprowadzamy naszego łososia
- Wszystko polewamy sosem, który wykonujemy w następujący sposób: do naczynia przelewamy sos hoisin, śmietanę, musztardę, sos sojowy, ocet ryżowy, ocet winny, jajka - wszystko mieszamy na gładką masę za pomocątrzepaczki
- Na polany sosem makaron z rybą układamy cukinię
- Wszystko posypujemy startym serem
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 20-30 minut
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz