Post ten powinien być rozdzielony na dwa oddzielne, gdyż przedstawia zasadniczo dwa odmienne przepisy, ale oba opierają się na podobnym schemacie przygotowawczym a różnią się dosłownie kilkoma składnikami, zatem nie robi to większej różnicy.
Mianowicie:
Składniki ad. babeczek kakowo - wiśniowych
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru kryształu
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 0,5 małego słoika dżemu wiśnowego
- 1 duże jajko / 2 małe jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru kryształu
- 1,5 szklanki mleka
- 3.4 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki sody poczyszczonej/ proszku do pieczenia
- jeden budyń śmietankowy
- 0,5 słoika małego dżemu brzoskwiniowego
- kilka kropli olejku śmietankowego
- 1 duże jajko/ 2 małe jajka
- Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce
- Wyłożyć foremki papilotkami (papierkami jednorazowego użytku do pieczenia babeczek)
- Wlać ciasto do foremek do 3/4 ich wysokości
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 minut - test suchego patyczka
- Po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu - ozdobić
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz