sobota, 26 maja 2012

torcik Sachera


Jeden ze sławnych deserów, którego receptura jest ściśle strzeżona. Chyba każdy cukiernik i nie tylko cukiernik, zastanawiali się jak on jest zrobiony, że jego smak jest tak niesamowity. Mimo, że autentyczny przepis nigdy nie "wywędrował" poza hotel Sacher w Wiedniu, na podstawie różnych domniemań i koncepcji można stworzyć coś równie dobrego jak ten oryginalny. Nie wiem co dokładnie jest tym kluczem do sukcesu: czy czekolada deserowa, na której opiera się ciasto czy może konfitura morelowa - co by to nie było - duet tych składników to prawdziwa rozkosz!

Choć nie jest to najłatwiejszy deser do przygotowania, warto jest się zebrać w sobie, postarać się i zrobić przyjemność najbliższym :)

Na podstawie kilku przepisów na tę słodkość, stworzyłam swój własny.

Składniki:

Ciasto:
  • 180g czekolady deserowej - niecałe 2 tabliczki
  • 125g masła roślinnego - półtora standardowego opakowania/ kostki takiego masła
  • 8 jajek
  • 140g cukru pudru - ok. 3/4 szklanki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150g mąki - ok. 3/4 szklanki 
  • średni słoiczek konfitury z moreli
Polewa:
  • 200g czekolady deserowej- 2 tabliczki (albo 150g czekolady i 1 łyżka kakao)
  • 150g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Rozpuścić masło z czekoladą
  2. Ubić białka na sztywną pianę
  3. Żółtka z cukrami ukręcić na kogel
  4. Do żółtek dodać masę czekoladową - wymieszać
  5. Dodać ubitą pianę
  6. Delikatnie wymieszać
  7. Ciasto przelać do tortownicy - spód wyłożony papierem do pieczenia a boki obsypane delikatnie bułką tartą
  8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. godziny - test suchego patyczka
  9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu należy ostrożnie przeciąć na dwa równe sobie placki
  10. Placek niższy należy posmarować konfiturą dość grubo, ale nie na tyle, żeby ciasto się przesuwało, gdy nałoży się górny placek
  11. Tak przełożone ciasto trzeba podać polewą - przestudzoną bądź letnią
  12. Aby przygotować polewę należy rozpuścić wszystkie składniki razem w kąpieli wodnej mieszając je trzepaczką, aby nie porobiły się grudki
Tort jest lepszy, gdy serwowany jest po schłodzeniu w lodówce razem z odrobiną bitej śmietany i kawałkiem świeżej moreli.

Wskazówka: Ciasto samo w sobie jest dość ciężkie, gdyż zawiera dużo ilość ciężkiej i tłustej czekolady, zatem ciasto nie wyrasta za dużo i w przekroju może troszeczkę przypominać zakalec - jednak ciasto jest dobrze upieczone, gdy pieczemy je w odpowiednich warunkach i patyczek po wbiciu wyciągamy suchy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz