Jeden ze sławnych deserów, którego receptura jest ściśle strzeżona. Chyba każdy cukiernik i nie tylko cukiernik, zastanawiali się jak on jest zrobiony, że jego smak jest tak niesamowity. Mimo, że autentyczny przepis nigdy nie "wywędrował" poza hotel Sacher w Wiedniu, na podstawie różnych domniemań i koncepcji można stworzyć coś równie dobrego jak ten oryginalny. Nie wiem co dokładnie jest tym kluczem do sukcesu: czy czekolada deserowa, na której opiera się ciasto czy może konfitura morelowa - co by to nie było - duet tych składników to prawdziwa rozkosz!
Choć nie jest to najłatwiejszy deser do przygotowania, warto jest się zebrać w sobie, postarać się i zrobić przyjemność najbliższym :)
Na podstawie kilku przepisów na tę słodkość, stworzyłam swój własny.
Składniki:
Ciasto:
- 180g czekolady deserowej - niecałe 2 tabliczki
- 125g masła roślinnego - półtora standardowego opakowania/ kostki takiego masła
- 8 jajek
- 140g cukru pudru - ok. 3/4 szklanki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150g mąki - ok. 3/4 szklanki
- średni słoiczek konfitury z moreli
- 200g czekolady deserowej- 2 tabliczki (albo 150g czekolady i 1 łyżka kakao)
- 150g śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- Rozpuścić masło z czekoladą
- Ubić białka na sztywną pianę
- Żółtka z cukrami ukręcić na kogel
- Do żółtek dodać masę czekoladową - wymieszać
- Dodać ubitą pianę
- Delikatnie wymieszać
- Ciasto przelać do tortownicy - spód wyłożony papierem do pieczenia a boki obsypane delikatnie bułką tartą
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. godziny - test suchego patyczka
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu należy ostrożnie przeciąć na dwa równe sobie placki
- Placek niższy należy posmarować konfiturą dość grubo, ale nie na tyle, żeby ciasto się przesuwało, gdy nałoży się górny placek
- Tak przełożone ciasto trzeba podać polewą - przestudzoną bądź letnią
- Aby przygotować polewę należy rozpuścić wszystkie składniki razem w kąpieli wodnej mieszając je trzepaczką, aby nie porobiły się grudki
Wskazówka: Ciasto samo w sobie jest dość ciężkie, gdyż zawiera dużo ilość ciężkiej i tłustej czekolady, zatem ciasto nie wyrasta za dużo i w przekroju może troszeczkę przypominać zakalec - jednak ciasto jest dobrze upieczone, gdy pieczemy je w odpowiednich warunkach i patyczek po wbiciu wyciągamy suchy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz