sobota, 26 maja 2012

babeczki - babki maślane



Babeczki maślane... ah, na ich widok chyba każdemu robią się maślane oczy. I nic dziwnego, ponieważ są przepyszne a i łatwe do zrobienia. A co jest ich dodatkowym atutem to to, że mogą dość długo leżeć i nie czerstwieją - niektórzy mówią, że nawet im baka starsza tym lepsza. Osobiści trudno mi się do tego ustosunkować, gdyż u mnie w domu nie ma szans, aby mogła się zestarzeć - zjadana jest praktycznie zaraz po upieczeniu :)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 6 jajek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 250g masła - ja daję 250 masła roślinnego - babka jest lżejsza
  • olejek śmietankowy (ewentualnie waniliowy)
  • 1 mały proszek do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Masło ubić z cukrem na puch
  2. Dodawać po jednym jajku ciągle ubijając
  3. Dodawać powoli mąkę i proszek
  4. Dodawać mleko i olejek
  5. Ciasto przelać do jednej dużej formy bądź kilku mniejszych wysypanych bułką tarta
  6. Piec ok. godziny (dużą formę, mniejsze formy krócej) w temperaturze ok. 180°C
  7. W trakcie pieczenia zalecane jest nakłuwanie ciasta

Co do wierzchu babki: można go zostawić goły, bo babka jest sama w sobie wyśmienita. Jednak jeśli chodzi nam o walory estetyczne i chcemy podkreślić "ładność" naszych wypieków, proponuję klasycznie oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać je polewą czekoladową wg przepisu na mazurek z czekoladową polewą i i śliwowymi powidłami!


Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz