sobota, 26 maja 2012

ciastka bakaliowe z nutą cynamonową


Jedne z najłatwiejszych ciastek jakie można wymyślić. Zasadniczo nie znam żadnego przepisu, którego poziom łatwości wykonania był porównywalny z tym. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że możemy do ciastek dodać to na co mamy ochotę, wszelkie dodatki wg własnego uznania :D

Składniki:

Baza do ciastek:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru brązowego (może być też biały)
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego (sypkiego albo świeżo mielonego)
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki masła
Dodatki (wg uznania) - moje:
  • paczka kawałków czekolady
  • paczka mielonych orzechów
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • garść posiekanych suszonych moreli
  • garść posiekanych suszonych śliwek
mogą też być: rodzynki, całe orzechy, inne bakalie.

Przygotowanie:
  1. Składniki do bazy wymieszać razem na gładką masę
  2. Dosypać wszystkie składniki dodatkowe
  3. Wymieszać wszystko razem - masa jest dość gęsta i "oporna" dlatego proponuję zrobić to rękoma
  4. Formować małe kulki i rozgniatać je na placki
  5. Tak gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Piec w 180°C ok. 15 minut
Uwaga! Należy uważać, aby ciastka się nie spaliły, gdyż o to łatwo. W połowie pieczenia można przewrócić je na drugą stronę za pomocą łopatki.


Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz