Sushi. Chyba nie ma osoby, która by nie słyszała co to jest sushi. Stało się ono niezmiernie modne w naszym kraju - sushi barów jest porównywalna liczba co kebabów, co jest dość przykre z jednej strony, z drugiej intrygujące - pozwala obcować nam z innymi, odmiennymi smakami. Oprócz tego, że wypada teraz chodzić do restauracji gdzie serwują danie rodem z Japonii, popularne stało się robienie go w domu, o kursach przygotowywania sushi już nie mówię.
Przyznam się szczerze, że ja również uległam trendowi i zdarza mi się gościć w knajpkach na mieście gdzie skosztować można tychże smakołyków oraz spróbowałam wykonać je własnoręcznie w domu.
Składniki:
- paczka ryżu do sushi
- paczka alg morskich - nori
- ocet ryżowy
- wasabi
- dodatki wedle uznania, moje:
- surimi - pałeczki krabowe
- krewetki- w pancerzykach, gotowane, mrożone - gdy są jeszcze zamrożone zalać je wrzątkiem, poczekać ok. 5 minut, obrać je z pancerzy
- łosoś surowy (wbrew pozorom może być też wędzony!)
- awokado - pokrojone w słupki
- marchewka - cieniutkie paseczki zrobione obieraczką
- ogórek - obrany pokrojony w słupki
- papryka - pokrojona w słupki
- cukier
- bambusowa mata
- bardzo ostry nóż
- RYŻ - najistotniejszy składnik, od jego wykonania zależy całe sushi
- płuczemy go w wodzie (zimnej) tak długo aż woda będzie przezroczysta
- zalewamy ryż wodą (tak aby woda sięgała ponad 2-3 cm nad ryżem) i pozostawiamy go na 10 minut
- gotujemy ryż w wodzie w której się moczył ok. 15 minut pod przykryciem, czasami mieszając
- SOS DO RYŻU - wlewamy do do ryżu gdy i sos i ryż są już chłodne
- 3-4 łyżki octu winnego podgrzewamy w małym rondelku
- dosypujemy 3 łyżki cukru i szczyptę soli
- podgrzewamy aż cukier i sól się rozpuszczą
- UKŁADANIE I ROLOWANIE SUSHI - wszystko na macie bambusowej
- układamy płat alg - błyszczącym do dołu
- na to kładziemy warstwę ryżu - nie za cienką, nie za grubą, 3/4 powierzchni
- na środku ryżu kładziemy nasze dodatki - najlepiej 2 wedle własnego zamysłu (np. surimi i awokado)
- brzegi nori smarujemy cieniusieńką warstwą wasabi
- rolujemy ryż z dodatkami za pomocą maty, dokładnie dociskając
- kroimy rolkę na równe "plasterki" o szerokości ok. 1 -1/1,5 cm
- W trakcie jedzenia - oczywiście za pomocą pałeczek - maczamy każdy kawałek sushi w sosie sojowym
Przy pierwszym robieniu sushi może być pomocna strona Sushi - jak zrobić sushi, gdzie znaleźć można wiele przepisów, wskazówek, filmików i porad.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz