piątek, 25 maja 2012

Sushi - pierwsze robione własnoręcznie


Sushi. Chyba nie ma osoby, która by nie słyszała co to jest sushi. Stało się ono niezmiernie modne w naszym kraju - sushi barów jest porównywalna liczba co kebabów, co jest dość przykre z jednej strony, z drugiej intrygujące - pozwala obcować nam z innymi, odmiennymi smakami. Oprócz tego, że wypada teraz chodzić do restauracji gdzie serwują danie rodem z Japonii, popularne stało się robienie go w domu, o kursach przygotowywania sushi już nie mówię.

Przyznam się szczerze, że ja również uległam trendowi i zdarza mi się gościć w knajpkach na mieście gdzie skosztować można tychże smakołyków oraz spróbowałam wykonać je własnoręcznie w domu.

Składniki:
  • paczka ryżu do sushi
  • paczka alg morskich - nori
  • ocet ryżowy
  • wasabi
  • dodatki wedle uznania, moje:
    • surimi - pałeczki krabowe
    • krewetki- w pancerzykach, gotowane, mrożone - gdy są jeszcze zamrożone zalać je wrzątkiem, poczekać ok. 5 minut, obrać je z pancerzy
    • łosoś surowy (wbrew pozorom może być też wędzony!)
    • awokado - pokrojone w słupki
    • marchewka - cieniutkie paseczki zrobione obieraczką
    • ogórek - obrany pokrojony w słupki
    • papryka - pokrojona w słupki
  • cukier
inne potrzebne:
  • bambusowa mata
  • bardzo ostry nóż
Przygotowanie:
  1. RYŻ - najistotniejszy składnik, od jego wykonania zależy całe sushi
    1. płuczemy go w wodzie (zimnej) tak długo aż woda będzie przezroczysta
    2. zalewamy ryż wodą (tak aby woda sięgała ponad 2-3 cm nad ryżem) i pozostawiamy go na 10 minut
    3. gotujemy ryż w wodzie w której się moczył ok. 15 minut pod przykryciem, czasami mieszając
  2. SOS DO RYŻU - wlewamy do do ryżu gdy i sos i ryż są już chłodne
    1. 3-4 łyżki octu winnego podgrzewamy w małym rondelku
    2. dosypujemy 3 łyżki cukru i szczyptę soli
    3. podgrzewamy aż cukier i sól się rozpuszczą
  3. UKŁADANIE I ROLOWANIE SUSHI - wszystko na macie bambusowej
    1. układamy płat alg - błyszczącym do dołu
    2. na to kładziemy warstwę ryżu - nie za cienką, nie za grubą, 3/4 powierzchni
    3. na środku ryżu kładziemy nasze dodatki - najlepiej 2 wedle własnego zamysłu (np. surimi i awokado)
    4. brzegi nori smarujemy cieniusieńką warstwą wasabi
    5. rolujemy ryż z dodatkami za pomocą maty, dokładnie dociskając
    6. kroimy rolkę na równe "plasterki" o szerokości ok. 1 -1/1,5 cm
  4. W trakcie jedzenia - oczywiście za pomocą pałeczek - maczamy każdy kawałek sushi w sosie sojowym

Przy pierwszym robieniu sushi może być pomocna strona Sushi - jak zrobić sushi, gdzie znaleźć można wiele przepisów, wskazówek, filmików i porad.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz