niedziela, 28 października 2012

sałatka z brokułów z jogurtem i ostrym sosem tajskim z orzeszków ziemnych


Sałatka, na którą przepis znajduje się poniżej jest jedną z łatwiejszych przystawek do przygotowania, której wykonanie trwa dosłownie krótko. Mimo swojej niezbyt skomplikowanej formuły jest dość imponująca a to za sprawą połączenia słodkich składników (brokuł, kukurydza) wraz z wyrazistymi smakami (korniszony, rzodkiewkowi). Łącznikiem między tymi odmiennymi w swoich kategoriach składnikach jest sos - również łączący dwa bieguny smakowe: kremowy, delikatny jogurt wraz z ostrym tajskim sosem orzeszkowym.

Polecam tę sałatkę zwłaszcza na przyjęcia gdy zależy nam szczególnie na tym by zaimponować kulinarnie naszym gościom :).

Składniki:
  • 1 mały brokuł
  • 1 puszka kukurydzy konserwowj
  • 1 pęczek czerwonych rzodkiewek okrągłych (nie polecam czerwono-białych, gdyż na ogół są mniej ostre)
  • pół opakowania kiełków rzodkiewki
  • 5-6 korniszonów z chilli
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2-3 łyżki tajskiego ostrego sosu z orzeszków ziemnych 
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. brokuła umyć, odsączyć i pokroić w drobne kawałki
  2. dodać odsączoną kukurydzę
  3. rzodkiewki i korniszony zetrzeć na tarce na plasterki
  4. kiełki poszatkować na drobno i dodać do reszty
  5. jogurt wymieszać z sosem orzeszkowym i doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem
  6. dokładnie wymieszać
  7. odstawić na pół godziny do połączenia się zamachów i smaków
  8. serwować jako przystawkę bądź dodatek do dania głównego
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czy sos tajski można kupić gotowy czy trzeba zrobic samemu. Jeżeli samemu to mogłabyś podac przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. Samemu nigdy nie robiłam takiego sosu i nie wiem czy da się osiągnąć podobny efekt domowymi sposobami. Sos tajski z orzeszków można kupić w każdym supermarkecie w dziale z kuchnią orientalną :)

    OdpowiedzUsuń