Sałatka, na którą przepis znajduje się poniżej jest jedną z łatwiejszych przystawek do przygotowania, której wykonanie trwa dosłownie krótko. Mimo swojej niezbyt skomplikowanej formuły jest dość imponująca a to za sprawą połączenia słodkich składników (brokuł, kukurydza) wraz z wyrazistymi smakami (korniszony, rzodkiewkowi). Łącznikiem między tymi odmiennymi w swoich kategoriach składnikach jest sos - również łączący dwa bieguny smakowe: kremowy, delikatny jogurt wraz z ostrym tajskim sosem orzeszkowym.
Polecam tę sałatkę zwłaszcza na przyjęcia gdy zależy nam szczególnie na tym by zaimponować kulinarnie naszym gościom :).
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 puszka kukurydzy konserwowj
- 1 pęczek czerwonych rzodkiewek okrągłych (nie polecam czerwono-białych, gdyż na ogół są mniej ostre)
- pół opakowania kiełków rzodkiewki
- 5-6 korniszonów z chilli
- 1 mały jogurt naturalny
- 2-3 łyżki tajskiego ostrego sosu z orzeszków ziemnych
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
- brokuła umyć, odsączyć i pokroić w drobne kawałki
- dodać odsączoną kukurydzę
- rzodkiewki i korniszony zetrzeć na tarce na plasterki
- kiełki poszatkować na drobno i dodać do reszty
- jogurt wymieszać z sosem orzeszkowym i doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem
- dokładnie wymieszać
- odstawić na pół godziny do połączenia się zamachów i smaków
- serwować jako przystawkę bądź dodatek do dania głównego
Czy sos tajski można kupić gotowy czy trzeba zrobic samemu. Jeżeli samemu to mogłabyś podac przepis?
OdpowiedzUsuńSamemu nigdy nie robiłam takiego sosu i nie wiem czy da się osiągnąć podobny efekt domowymi sposobami. Sos tajski z orzeszków można kupić w każdym supermarkecie w dziale z kuchnią orientalną :)
OdpowiedzUsuń