Dziś Halloween - dzień miłej zabawy - natomiast jutro 1 listopada - Dzień Wszystkich Świętych. Choć nie wszyscy uznają i praktykują pierwsze święto tak drugie jest dla nas szczególnie ważne i nie znam osoby, która by go nie obchodziła.
Obok wyprawy na cmentarz i zadumy o którą głównie chodzi w ten dzień, coraz częściej ważnym punktem okazują się dobra, które proponują nam liczne kramy w okolicach cmentarzy. Nie nowością jest, że od kilku lat można kupić tam wszystko: począwszy od zniczy i kwiatów (co przecież jest normalne), idąc przez stoiska gastronomiczne z hot-dogami a kończącą na ubraniach.
Jednak swoje szczególne miejsce zajmują małe, niepozorne straganiki z pańską skórką (największa popularność w Warszawie i okolicach, lecz coraz większe uznanie znajduje w innych lokalizacjach), obwarzankami i szyszkami na które przepis znajduje się poniżej.
Chcę tylko dodać i zachęcić jednocześnie do robienia szyszek w domu, gdyż nie są trudne do przygotowania w warunkach domowych, w przeciwieństwie do pańskiej skórki czy obwarzanków.
Składniki - na ok. 30 szyszek średniej wielkości:
- 175g masła roślinnego
- 500g krówek śmietankowych kruchych
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 150g ryżu preparowanego
- masło, krówki, mleko i kakao zagrzać w garnku z podwójnym dnem do momentu uzyskania gładkiej masy - należy często mieszać masę, aby uniknąć przypalenia masy
- do gotowej masy dodać ryż i dokładnie wymieszać
- formować średniej wielkości szyszki (ciastka) i odkładać na papier do pieczenie aż do zastygnięcia - należy robić to szybko, gdyż masa dość szybko zastyga.
Ciastka formuje się jeszcze w momencie gdy masa jest bardzo ciepła, stąd należy uważać, aby się nie poparzyć.
Najlepiej jest formować ciastka rękami - aby masa nie przyklejała się do rąk można zwilżać je wodą.
Smacznego!
chciałabym kiedyś spróbować pańskiej krówki, bo w mojej okolicach nigdy jej nie znalazłam.. nie tej zwyczaj, nie ten region. a domowe szyszki są zdecydowanie pyszne.
OdpowiedzUsuń