środa, 31 października 2012

"szyszki" na Wszystkich Świętych


Dziś Halloween - dzień miłej zabawy - natomiast jutro 1 listopada - Dzień Wszystkich Świętych. Choć nie wszyscy uznają i praktykują pierwsze święto tak drugie jest dla nas szczególnie ważne i nie znam osoby, która by go nie obchodziła.

Obok wyprawy na cmentarz i zadumy o którą głównie chodzi w ten dzień, coraz częściej ważnym punktem okazują się dobra, które proponują nam liczne kramy w okolicach cmentarzy. Nie nowością jest, że od kilku lat można kupić tam wszystko: począwszy od zniczy i kwiatów (co przecież jest normalne), idąc przez stoiska gastronomiczne z hot-dogami a kończącą na ubraniach.

Jednak swoje szczególne miejsce zajmują małe, niepozorne straganiki z pańską skórką (największa popularność w Warszawie i okolicach, lecz coraz większe uznanie znajduje w innych lokalizacjach), obwarzankami i szyszkami na które przepis znajduje się poniżej.

Chcę tylko dodać i zachęcić jednocześnie do robienia szyszek w domu, gdyż nie są trudne do przygotowania w warunkach domowych, w przeciwieństwie do pańskiej skórki czy obwarzanków.

Składniki - na ok. 30 szyszek średniej wielkości:
  • 175g masła roślinnego
  • 500g krówek śmietankowych kruchych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 150g ryżu preparowanego
Przygotowanie:
  1. masło, krówki, mleko i kakao zagrzać w garnku z podwójnym dnem do momentu uzyskania gładkiej masy - należy często mieszać masę, aby uniknąć przypalenia masy
  2. do gotowej masy dodać ryż i dokładnie wymieszać
  3. formować średniej wielkości szyszki (ciastka) i odkładać na papier do pieczenie aż do zastygnięcia - należy robić to szybko, gdyż masa dość szybko zastyga. 
Uwaga! 
Ciastka formuje się jeszcze w momencie gdy masa jest bardzo ciepła, stąd należy uważać, aby się nie poparzyć.
Najlepiej jest formować ciastka rękami - aby masa nie przyklejała się do rąk można zwilżać je wodą.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. chciałabym kiedyś spróbować pańskiej krówki, bo w mojej okolicach nigdy jej nie znalazłam.. nie tej zwyczaj, nie ten region. a domowe szyszki są zdecydowanie pyszne.

    OdpowiedzUsuń