Sałata. Kiedyś kiedy szło się do sklepu czy na bazarek prosiło się o główkę sałaty i nikt nie zastanawiał się o jaką sałatę nam chodzi, gdyż dostępny był tylko jeden jej gatunek - masłowa. Każdy z nas miał z nią kiedyś do czynienia, jest to podstawowy rodzaj sałaty od zawsze stanowiący dodatek do kanapek czy bazę do surówek do obiadów.
Jednak asortyment z momentu na moment się powiększa, typów sałat przybywa, jedzenie tzw. mixów sałatowych staje się niesłychanie modne. Należy jednak pamiętać, że sałata to przede wszystkim źródło wielu ważnych witamin a zarazem jest bardzo lekka i małokaloryczna - w zasadzie na jej kaloryczność wpływają sosy jakie do niej dodajemy, bo sama kalorii nie posiada :).
Do głównych rodzajów sałat, które możemy spotkać będąc na zakupach zaliczamy:
- masłowa - wcześniej wspomniana
- rzymska - bardzo podobna do masłowej, lecz jej kolor jest bardziej intensywny a kształt bardziej podłużny
- lodowa - bardzo chrupka, przypominająca kapustę
- endywia - ma karbowane liście a raczej jej końcówki, jej główki są bardzo ścisłe, dość twarda i gorzkawa; często występuje w dwóch odmianach w zielonej i bordowo - brązowej
- tzw. liście dębu/ dębowa - jak sama nazwa wskazuje kształtem przypomina liście dębu, ponadto jest zielonawo - brązowa jak liście dębu na jesieni
- roszponka - bardzo małe listki o kształcie dość okrągłym, często pozrastana po 2 listki, do kupienia najczęściej w pojemniczkach bądź w torebkach
- rukola - bardzo ostra odmiana, liście kształtem przypominają liście mlecza, do kupienia najczęściej w pojemniczkach bądź w torebkach
- cykoria - nie jest typową sałatą, lecz jak najbardziej zalicza się ja do tej rodziny; jej główki są dość małe i podłużne a zarazem bardzo ścisłe, liście składają się w większej mierze z białego, chrupkiego miąższu,charakterystyczna jest goryczkowy smak; często spotykana w 2 odmianach - zielonej i czerwonej
na zdjęciu: sałata rzymska (po lewej), sałata dębowa (po prawej na górze), sałata endywia (po prawej na dole)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz