Tatra z malinami to fajne ciasto na letnie dni - idealnie prezentuje jeden ze smaków lata - maliny - oraz jest miłą przekąską lekko nas ochładzającą, gdyż serwowana jest na zimno. Zarazem jest dość sycąca dzięki ciastowemu spodowi i budyniowymi kremowi w środku.
Składniki:
- ciasto przygotowane z połowy porcji wg przepisu na ciasteczka kruche
- 1 budyń waniliowy/ śmietanowy na 3/4 mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 250g masła roślinnego
- 2 szklanki mleka
- 1 galaretka malinowa
- pół opakowania malin
Spód z ciasta
- Blaszkę do tarty wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką
- Blaszkę wykleić ciastem - ciasto powinno mięć grubość ok. 5-7 mm
- Widelcem porobić dziurki w cieście
- Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać blaszkę do końca wysokości blaszki surowym grochem/ fasolą - chodzi o obciążenie ciasta, aby nie tworzyły się pęcherze powietrza
- Piec wg w/w przepisu w połowie pieczenia zdejmując nasiona
- W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń, mąkę, cukier i żółtka
- Dodać do gotującego się mleka
- Gotować całość dozgęstnienia
- Po wystudzeniu zmiksować budyń razem z miękkim masłem - uwaga na grudki!
- Kremem sparować ciasto
- Na krem układać maliny
- Całość zalać wystudzoną, w połowie gęstą galaretką
- Porządnie schłodzić
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz