poniedziałek, 16 lipca 2012

tarta z malinami


Tatra z malinami to fajne ciasto na letnie dni - idealnie prezentuje jeden ze smaków lata - maliny - oraz jest miłą przekąską lekko nas ochładzającą, gdyż serwowana jest na zimno. Zarazem jest dość sycąca dzięki ciastowemu spodowi i budyniowymi kremowi w środku.

Składniki:
  • ciasto przygotowane z połowy porcji wg przepisu na ciasteczka kruche
  • 1 budyń waniliowy/ śmietanowy na 3/4 mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 250g masła roślinnego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 galaretka malinowa
  • pół opakowania malin
Przygotowanie:

Spód z ciasta
  1. Blaszkę do tarty wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką
  2. Blaszkę wykleić ciastem - ciasto powinno mięć grubość ok. 5-7 mm
  3. Widelcem porobić dziurki w cieście
  4. Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać blaszkę do końca wysokości blaszki surowym grochem/ fasolą - chodzi o obciążenie ciasta, aby nie tworzyły się pęcherze powietrza
  5. Piec wg w/w przepisu w połowie pieczenia zdejmując nasiona
Krem budyniowy - idealny także do innych rodzajów ciast i deserów!
  1. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń, mąkę, cukier i żółtka
  2. Dodać do gotującego się mleka
  3. Gotować całość dozgęstnienia
  4. Po wystudzeniu zmiksować budyń razem z miękkim masłem - uwaga na grudki!
  5. Kremem sparować ciasto
Kolejno:
  1. Na krem układać maliny
  2. Całość zalać wystudzoną, w połowie gęstą galaretką
  3. Porządnie schłodzić
Maliny można zastąpić innymi owocami sezonowymi. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz