Placuszki na bazie zsiadłego mleka są nie tylko niesłychanie smaczne i pożywne, ale też nie wymagane są wyjątkowe zdolności kulinarne do ich przygotowania. Także nie ma ryzyka, że nie wyjdą - one zawsze wychodzą :). Są idealne na śniadanie czy małą przekąskę w ciągu dnia. Jedyny ich minus jest taki, że szybko czerstwieją - ale i to nie musi stanowić wielkiego problemu: wystarczy nakryć placuszki wilgotną ściereczką i wstawić je na chwilę do nagrzanego piekarnika bądź do mikrofalówki.
Składniki:
- 400 ml zsiadłego mleka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2,5 - 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- Wszystkie składniki zagnieść w jedno gładkie ciasto
- Rozwałkować je na grubość ok. 8 mm
- Nożem wykrawać kawałki ciasta - nasze przyszłe placuszki
- Układać na gorącym tłuszczu i smażyć z każdej strony na słoty kolor
- Podawać z dżemami, powidłami czy świeżymi owocami bądź na ostro z ulubionymi sosami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz