poniedziałek, 16 lipca 2012

krajańce - placuszki z zsiadłego mleka


Placuszki na bazie zsiadłego mleka są nie tylko niesłychanie smaczne i pożywne, ale też nie wymagane są wyjątkowe zdolności kulinarne do ich przygotowania. Także nie ma ryzyka, że nie wyjdą - one zawsze wychodzą :). Są idealne na śniadanie czy małą przekąskę w ciągu dnia. Jedyny ich minus jest taki, że szybko czerstwieją - ale i to nie musi stanowić wielkiego problemu: wystarczy nakryć placuszki wilgotną ściereczką i wstawić je na chwilę do nagrzanego piekarnika bądź do mikrofalówki. 

Składniki:
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 - 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka 
  • sól
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zagnieść w jedno gładkie ciasto
  2. Rozwałkować je na grubość ok. 8 mm
  3. Nożem wykrawać kawałki ciasta - nasze przyszłe placuszki
  4. Układać na gorącym tłuszczu i smażyć z każdej strony na słoty kolor
  5. Podawać z dżemami, powidłami czy świeżymi owocami bądź na ostro z ulubionymi sosami
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz