piątek, 20 lipca 2012

oleje, oliwy aromatyzowane


Oleje i oliwy to coś bez czego praktycznie kuchnia nie istnieje. Tłuszcz dodajemy do wszystkiego, poczynając od tradycyjnego smażenia kończąc na lekkich sałatach. Zamiast dodawać do do dania dodatkowe przyprawy warto zastanowić się nad użyciem olejów i oliw aromatyzowanych. W sklepach jest ich bardzo duży wybór, lecz ceny też nie są zawsze zachwycające, gdyż zasadniczo są one droższe od olejów i oliw klasycznych. Stąd warto się zastanowić czy nie lepiej byłoby je robić samemu w domu? wg mnie jest to najlepsze rozwiązanie. Pomijając wspomniane kwestie ekonomiczne, samemu robiąc aromatyzowane "złote substancje" mamy wpływ na to co w nich się znajduje - są wtedy zdrowsze, gdyż są bez dodatkowych konserwantów wpływających na aromat. Można ich zrobić mniej i być pewnym, że uda nam się je zużyć (sklepy na ogół proponują nam dość pokaźne butle). Dodatkowo możemy "zaszaleć" z dodatkami i stworzyć kompozycje trudno dostępne na rynku.

Osobiście proponuję używać olej rzepakowy lub słonecznikowy - są mniej aromatyczne same w sobie niż oliwy z oliwek czy inne. Zwykły olej jest wystarczający dobry i "chłonny" na aromaty z dodanych przez nas przypraw.

Oliwa z cytryną i melisą - proporcje:
  • 2-3 plasterki cytryny ze skórką
  • 5-6 gałązek świeżej melisy
  • szklanka oleju/ oliwy
  1. cytrynę pokroić w kostkę i wrzucić na dno butelki
  2. umieścić w butelce gałązki melisy
  3. zalać olejem/ oliwą
  4. odczekać 2 tygodnie - używać
idealna do ryb i sałatek

Oliwa z miętą - proporcje:
  • 5-6 gałązek świeżej mięty
  • szklanka oleju/ oliwy
  1.  połowę listków mięty drobniutko posiekać i wsypać do butelki
  2. druga połowę listków umieścić w butelce w całości
  3. zalać olejem/ oliwą
  4. odczekać 2 tygodnie - używać
idealna do ryb, pieczonych mięs i sałatek z owocami

Oliwa z zieloną papryczką chilli - proporcje:
  • pestki z połowy papryczki
  • skórka/ miąższ z 3/4 papryczki
  • szklanka oleju/ oliwy
  1. pestki i pokrojoną w paseczki paprykę umieścić je w butelce
  2. zalać olejem/ oliwą
  3. odstawić na 2 tygodnie - używać
 idealna do sosów, mięs i dań orientalnych

Oliwa z imbirem - proporcje:
  • kawałek imbiru ze skórką (wielkości orzecha włoskiego)
  • szklanka oliwy/ oleju
  1. imbir pokroić w mniejsze kawałki
  2. umieścić go w butelce
  3. zalać olejem/ oliwą 
  4. odczekać 2 tygodnie - używać
idealna do sosów, mięs i dań orientalnych

A tu jeszcze zdjęcie, na którym lepiej widać zawartość butelek :)

2 komentarze:

  1. Zgodzę się z radą dotyczącą oleju rzepakowego :) Powiem więcej - olej rzepakowy to według najnowszych badań najzdrowszy olej, lepszy nawet niż oliwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę czy w taki sam sposób można będzie postąpić np z czosnkiem i papryką?

    OdpowiedzUsuń