środa, 18 lipca 2012

beztłuszczowe ciasto ze świeżą porzeczką


Beztłuszczowe ciasto jest idealne nie tylko ze względu na swoją ograniczoną kaloryczność, ale dodatkowo jest wręcz banalne do wykonania. Nie wyobrażam sobie, aby komuś ono nie wyszło, żeby np. powstał zakalec - ograniczając w nim tłuszcz robimy ciasto lżejszym a co za tym idzie opadnięcie ciasta jest praktycznie nie możliwe. Fantastycznie sprawdza się z innymi świeżymi owocami, z owocami przetworzonymi czy np. z budyniem.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 całe jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • świeże porzeczki czerwone, czarne i białe w zbliżonych proporcjach (bądź inne owoce) - ilość wg uznania, ale radzę powstrzymywać się od dodawania ich bardzo dużo, gdyż ciasto robi się zbyt wilgotne a owoce opadają na spód
Przygotowanie:
  1. jajka utrzeć z cukrem na gładką masę
  2. dodać mąkę i nadal mieszać 
  3. dodać proszek do pieczenia i nadal mieszać
  4. ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki o średniej wielkości (albo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką)
  5. posypać surowe ciasto przebranymi owocami
  6. piec ok. 45 minut w temperaturze 190°C -  zalecam test suchym patyczkiem czy ciasto jest gotowe
  7. Lekko przestudzone ciasto wyjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem 
 Wskazówka nr 1: jeśli ciasto jest bardzo płynne można dodać odrobinę mąki - zależy to od wielkości jajek - in większe tym ciasto będzie płynniejsze 

Życzę smacznego!


A tu jeszcze zdjęcie ciasta w przekroju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz