piątek, 20 lipca 2012

ananas zapiekany w cieście francuskim z nutą miętową


Ananas jest jednym z moich ulubionych owoców. Sprawdza się idealnie jako dodatek na w potrawach a na słodko czy na ostro. równie dobrze prezentuje się solo, jako miła przekąska. Oczywiście najlepszy ananas to ananas świeży, kupiony w całości z którym musimy się trochę pomęczyć przygotowując go do spożycia. Jednak taki właśnie owoc jest nieporównywalnie bardziej soczysty i aromatyczny (co najważniejsze) niż taki z puszki.

W tym poście proponuję orzeźwiające ciasteczka ze świeżym ananasem. Zapewne wyjdą one także z ananasem z puszki, ale należy go wcześniej dobrze odsączyć z syropu. Taka przekąska jest odpowiednia na przyjęcia czy jako małe co nie co przy oglądaniu telewizji a znacznie zdrowsze niż np. tradycyjny popcorn.

Składniki:
  • pół świeżego ananasa
  • paczka ciasta francuskiego - jedna z niewielu rzeczy, których nie lubię robić w kuchni to właśnie ciasto francuskie i szczerze polecam gotowa ciasto francuskie, które można kupić praktycznie w każdym sklepie. 
  • odrobina mięty
  • 3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
  1. obrać ananasa: odciąć liście oraz końcówkę, obrać go z tzw. "skorupy" uważając, aby nie pozostał żaden  kawałek twardej warstwy
  2. usunąć twardy środek
  3. pokroić go w niedużą kostkę
  4. ciasto rozwinąć na desce i pokroić w średniej wielkości kwadraty
  5. na każdym kwadracie z ciasta ułożyć kawałek ananasa
  6. liście mięty pokroić bardzo drobno i umieścić je razem z cukrem w moździeżu
  7. utrzeć je razem na jednolitą masę
  8. na każdy kawałek ananasa nałożyć niewielką ilość pasty miętowo - cukrowej
  9. zakleić ciastem kawałek annasa
  10. piec ok. 15 minut w średnio rozgrzanym piekarniku
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe ciastka. Ananas należy również do moich ulubionych owoców :)

    OdpowiedzUsuń