Ananas jest jednym z moich ulubionych owoców. Sprawdza się idealnie jako dodatek na w potrawach a na słodko czy na ostro. równie dobrze prezentuje się solo, jako miła przekąska. Oczywiście najlepszy ananas to ananas świeży, kupiony w całości z którym musimy się trochę pomęczyć przygotowując go do spożycia. Jednak taki właśnie owoc jest nieporównywalnie bardziej soczysty i aromatyczny (co najważniejsze) niż taki z puszki.
W tym poście proponuję orzeźwiające ciasteczka ze świeżym ananasem. Zapewne wyjdą one także z ananasem z puszki, ale należy go wcześniej dobrze odsączyć z syropu. Taka przekąska jest odpowiednia na przyjęcia czy jako małe co nie co przy oglądaniu telewizji a znacznie zdrowsze niż np. tradycyjny popcorn.
Składniki:
- pół świeżego ananasa
- paczka ciasta francuskiego - jedna z niewielu rzeczy, których nie lubię robić w kuchni to właśnie ciasto francuskie i szczerze polecam gotowa ciasto francuskie, które można kupić praktycznie w każdym sklepie.
- odrobina mięty
- 3 łyżki brązowego cukru
- obrać ananasa: odciąć liście oraz końcówkę, obrać go z tzw. "skorupy" uważając, aby nie pozostał żaden kawałek twardej warstwy
- usunąć twardy środek
- pokroić go w niedużą kostkę
- ciasto rozwinąć na desce i pokroić w średniej wielkości kwadraty
- na każdym kwadracie z ciasta ułożyć kawałek ananasa
- liście mięty pokroić bardzo drobno i umieścić je razem z cukrem w moździeżu
- utrzeć je razem na jednolitą masę
- na każdy kawałek ananasa nałożyć niewielką ilość pasty miętowo - cukrowej
- zakleić ciastem kawałek annasa
- piec ok. 15 minut w średnio rozgrzanym piekarniku
Bardzo ciekawe ciastka. Ananas należy również do moich ulubionych owoców :)
OdpowiedzUsuń