Jagodzianki - bułki sezonowe ze względu na owoce, które wszyscy lubimy a tak mało doceniamy. Jagody od dawna uznawane były za lekarstwo, stąd warto je jeść w każdej postać - jako polewę do makarony dodając do nich śmietanę czy jako farsz do pierogów czy tak jak tutaj - jako nadzienie do słodkich bułeczek.
Jagodzianki zazwyczaj jemy i ewentualnie robimy w sezonie letnim, kiedy to są dostępne małe ciemne owocki. W ciągu roku też możemy je jednak robić wykorzystując mrożone jagody.
Składniki:
- ciasto drożdżowe wg przepisu z bloga - drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem!
- 1 litr jagód
- cukier kryształ
- cukier perlisty
- 1 jajko
- Z przygotowanego ciasta wg w/w przepisu bierzemy kawałek ciasta i formujemy z niego placuszek
- Nakładamy odrobinę jagód i pół łyżeczki cukru krzyształu
- Zalepiamy bułeczkę i układamy sklejoną częścią pod spód na papierze do pieczenia na blaszce
- Robimy tak z resztą ciasta i jagód
- Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka
- Posypujemy je cukrem perlistym
- Pieczemy w 190°C przez ok. 20 minut - proponuję sprawdzać patyczkiem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz