niedziela, 8 lipca 2012

Jagodzianki


Jagodzianki - bułki sezonowe ze względu na owoce, które wszyscy lubimy a tak mało doceniamy. Jagody od dawna uznawane były za lekarstwo, stąd warto je jeść w każdej postać - jako polewę do makarony dodając do nich śmietanę czy jako farsz do pierogów czy tak jak tutaj - jako nadzienie do słodkich bułeczek.

Jagodzianki zazwyczaj jemy i ewentualnie robimy w sezonie letnim, kiedy to są dostępne małe ciemne owocki. W ciągu roku też możemy je jednak robić wykorzystując mrożone jagody.


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Z przygotowanego ciasta wg w/w przepisu bierzemy kawałek ciasta i formujemy z niego placuszek
  2. Nakładamy odrobinę jagód i pół łyżeczki cukru krzyształu
  3. Zalepiamy bułeczkę i układamy sklejoną częścią pod spód na papierze do pieczenia na blaszce
  4. Robimy tak z resztą ciasta i jagód
  5. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka
  6. Posypujemy je cukrem perlistym
  7. Pieczemy w 190°C przez ok. 20 minut - proponuję sprawdzać patyczkiem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz