piątek, 25 maja 2012

drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem


Ciasto drożdżowe to jedno z podstawowych ciast, które chyba każdy z nas zna i jadł w podstawowej wersji (pieczone na wzór chlebka z blaszki, bez dodatków lub z rodzynkami kruszonką po wierzchu. Każdy kto lubi kucharzyć powinien choć raz spróbować je wykonać a wbrew powszechnej opinii nie jest trudne do zrobienia - należy jedynie trzymać się przepisu, pomijając "ulepszanie" go na własną rękę :D

Przepis tu podany nie odnosi się do zwykłego ciasta drożdżowego a do bułeczek z nadzieniem - jak wskazuje sam tytuł posta - idealne są na podróż lub jako zamiennik kanapek na drugie śniadanie.

Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drodży
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 g masła roślinnego
Składniki na nadzienie:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • ok. 2 szklanek - wedle uznania - należy próbować i dodawać go do własnego smaku
  • tarta bułka
Składniki na kruszonkę:
  • pół kostki masła - ok. 4 łyżki
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 szklanka mąki

Przygotowanie ciasta:
  1. W dużej misce rozkruszyć drożdże i zalać 2 łyżkami letniego mleka
  2. Dodać do tego łyżkę cukru i łyżkę mąki
  3. Lekko zamieszać i postawić do wyrośnięcia
  4. W pozostałym mleku roztopić masło
  5. Po wyrośnięciu drożdży dodać do nich mąkę, cukier, jajka
  6. Stopniowo wlewać mleko z masłem
  7. Zagnieść całość i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Przygotowanie nadzienia:
  1. Jabłka obrać, pokroić na cząstki i dusić z odrobiną wody na małym ogniu aż się "rozpadną" - mogą pozostać malutkie kawałeczki - często mieszać, aby się nie przypaliło
  2. Do uduszonych jabłek dodać cukier i dalej dusić aż do rozpuszczenia cukru
  3. Po rozpuszczeniu cukru zestawić z gazu
  4. Dodać cynamon i bułkę tartą, aby je trochę zagęścić
Wskazówka nr.1:
Jabłka im dłużej są duszone tym robią się gęściejsze i można dodać mniej buki tartej
Wskazówka nr.2:
Można oczywiście użyć gotowych duszonych jabłek zrobionych samemu jako przetwory na zimę lub skorzystać z kupionych w słoiczku (odpowiedni będzie duży słoik ok. 750 ml)  
Wskazówka nr.3:
Są to identyczne jabłka jakie potrzebne są przy robieniu szarlotki


Przygotowanie kruszonki:
  1. Wszystkie składniki dodać do jednej miski
  2. Zagnieść je razem rozdrabniając na małe kawałeczki
Przygotowanie bułek:
  1. Z całości wyrośniętego ciasta drożdżowego oderwać delikatnie kawałek i uformować z niego mały placuszek
  2. Na środku położyć odrobinę nadzienia jabłkowego i zakleić ciasto tak, aby nadzienie się wypływało
  3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do spodu
  4. Zrobić resztę bułek
  5. Bułki smarować za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem
  6. Posypać odrobiną kruszonki
  7. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C - należy sprawdzać czy bułki są upieczone za pomocą patyczka

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz