Ciasto drożdżowe to jedno z podstawowych ciast, które chyba każdy z nas zna i jadł w podstawowej wersji (pieczone na wzór chlebka z blaszki, bez dodatków lub z rodzynkami kruszonką po wierzchu. Każdy kto lubi kucharzyć powinien choć raz spróbować je wykonać a wbrew powszechnej opinii nie jest trudne do zrobienia - należy jedynie trzymać się przepisu, pomijając "ulepszanie" go na własną rękę :D
Przepis tu podany nie odnosi się do zwykłego ciasta drożdżowego a do bułeczek z nadzieniem - jak wskazuje sam tytuł posta - idealne są na podróż lub jako zamiennik kanapek na drugie śniadanie.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag drodży
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 250 g masła roślinnego
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 3 łyżki mielonego cynamonu
- ok. 2 szklanek - wedle uznania - należy próbować i dodawać go do własnego smaku
- tarta bułka
- pół kostki masła - ok. 4 łyżki
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 szklanka mąki
Przygotowanie ciasta:
- W dużej misce rozkruszyć drożdże i zalać 2 łyżkami letniego mleka
- Dodać do tego łyżkę cukru i łyżkę mąki
- Lekko zamieszać i postawić do wyrośnięcia
- W pozostałym mleku roztopić masło
- Po wyrośnięciu drożdży dodać do nich mąkę, cukier, jajka
- Stopniowo wlewać mleko z masłem
- Zagnieść całość i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- Jabłka obrać, pokroić na cząstki i dusić z odrobiną wody na małym ogniu aż się "rozpadną" - mogą pozostać malutkie kawałeczki - często mieszać, aby się nie przypaliło
- Do uduszonych jabłek dodać cukier i dalej dusić aż do rozpuszczenia cukru
- Po rozpuszczeniu cukru zestawić z gazu
- Dodać cynamon i bułkę tartą, aby je trochę zagęścić
Jabłka im dłużej są duszone tym robią się gęściejsze i można dodać mniej buki tartej
Wskazówka nr.2:
Można oczywiście użyć gotowych duszonych jabłek zrobionych samemu jako przetwory na zimę lub skorzystać z kupionych w słoiczku (odpowiedni będzie duży słoik ok. 750 ml)
Wskazówka nr.3:
Są to identyczne jabłka jakie potrzebne są przy robieniu szarlotki
Przygotowanie kruszonki:
- Wszystkie składniki dodać do jednej miski
- Zagnieść je razem rozdrabniając na małe kawałeczki
- Z całości wyrośniętego ciasta drożdżowego oderwać delikatnie kawałek i uformować z niego mały placuszek
- Na środku położyć odrobinę nadzienia jabłkowego i zakleić ciasto tak, aby nadzienie się wypływało
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do spodu
- Zrobić resztę bułek
- Bułki smarować za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem
- Posypać odrobiną kruszonki
- Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C - należy sprawdzać czy bułki są upieczone za pomocą patyczka
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz