Zupa, której baza to świeże pomidory i mleczko kokosowe to świetne lekkie danie, które sprawdza się równie dobrze na ciepło co i na zimno. Mimo orientalnych przypraw jest wyjątkowo łagodna i pozwala przekonać do obcowania z "daleką kuchnią" nawet twardych jej przeciwników. Jej przyrządzenie też nie jest nad wyraz skomplikowana i zajmuje około godziny.
Ponadto, interesujące w tej zupie jest to, że można ja podawać również jako sos do mięs czy pieczonych ziemniaków a nawet kasz czy ryżu, a wszystko to za sprawą jej gęstej konsystencji. Danie staje się niesłychanie uniwersalne!
Składniki:
- 4-5 pomidorów (mogą być z puszki)
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- pół łyżeczki startej gałki muszkatałowej
- imbir - kawałek ok. 2x2 cm
- puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- łyżka mąki pszennej
- pół szklanki wody
- łyżka cukru brązowego
- odrobina soli
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
- W garnku o podwójnym dnie roztopić masło z oliwą na niewielkim ogniu
- Dodać pokrojoną w drobne plasterki marchewkę (albo w kostkę - ważne, aby była dość drobno posiekana)
- Dusić marchewkę ok. 3 minut od czasu do czasu mieszając
- Dodać posikaną cebulę, czosnek i imbir
- Dusić ok. 7 - 10 minut od czasu do czasu mieszając
- Dodać pokrojone dość drobno pokrojone pomidory razem z pestkami - można je sparzyć i obrać ze skórki, jeśli ktoś bardzo ich nie lubi
- Zamieszać i pozostawić do dalszego duszenia na ok. 3 minuty
- Wlać wodę i zamieszać
- Wsypać mąkę wraz z curry, gałką, cukrem, solą i pieprzem
- Dokładnie wszystko wymieszać
- Dusić, aż marchew będzie bardzo miękka a pomidory "rozpuszczą się"
- Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę
- Wlać mleczko kokosowe i wymieszać
- Serwować (można podawać z grzankami bądź z kawałkami grillowanego kurczaka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz