niedziela, 1 lipca 2012

Kremowa zupa z pomidorami i mleczkiem kokosowym


Zupa, której baza to świeże pomidory i mleczko kokosowe to świetne lekkie danie, które sprawdza się równie dobrze na ciepło co i  na zimno. Mimo orientalnych przypraw jest wyjątkowo łagodna i pozwala przekonać do obcowania z "daleką kuchnią" nawet twardych jej przeciwników. Jej przyrządzenie też nie jest nad wyraz skomplikowana i zajmuje około godziny.

Ponadto, interesujące w tej zupie jest to, że można ja podawać również jako sos do mięs czy pieczonych ziemniaków a nawet kasz czy ryżu, a wszystko to za sprawą jej gęstej konsystencji. Danie staje się niesłychanie uniwersalne!

Składniki:
  • 4-5 pomidorów (mogą być z puszki)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatałowej
  • imbir - kawałek ok. 2x2 cm
  • puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • łyżka cukru brązowego
  • odrobina soli
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:
  1. W garnku o podwójnym dnie roztopić masło z oliwą na niewielkim ogniu
  2. Dodać pokrojoną w drobne plasterki marchewkę (albo w kostkę - ważne, aby była dość drobno posiekana)
  3. Dusić marchewkę ok. 3 minut od czasu do czasu mieszając
  4. Dodać posikaną cebulę, czosnek i imbir
  5. Dusić ok. 7 - 10 minut od czasu do czasu mieszając
  6. Dodać pokrojone dość drobno pokrojone pomidory razem z pestkami  - można je sparzyć i obrać ze skórki, jeśli ktoś bardzo ich nie lubi
  7. Zamieszać i pozostawić do dalszego duszenia na ok. 3 minuty
  8. Wlać wodę i zamieszać
  9. Wsypać mąkę wraz z curry, gałką, cukrem, solą i pieprzem
  10. Dokładnie wszystko wymieszać
  11. Dusić, aż marchew będzie bardzo miękka a pomidory "rozpuszczą się"
  12. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę
  13. Wlać mleczko kokosowe i wymieszać
  14. Serwować (można podawać z grzankami bądź z kawałkami grillowanego kurczaka)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz