poniedziałek, 30 lipca 2012

egzotycznie owocowa sałatka z miętą, melisą i brązowym cukrem


Sałatka ta jest najprostszym i jednym z bardziej smakowitych deserów podczas upalnych dni. Dodatkowo jest bardzo zdrowa - same witaminy. Jest ona także słodka, co chyba najważniejsze jest w deserze. Ale nie ma się co obawiać - słodycz w tej sałatce pochodzi ze zdrowych cukrów z owoców i z odrobiny brązowego cukru, który jest nieporównywalnie lepszy od tradycyjnego białego. Ważnym dodatkiem jest mięta i melisa. Za ich sprawą danie nabiera charakteru orzeźwiającego oraz pobudza nasze kubki smakowe. 

Aktualnie jest trwa sezon na pewne owoce tj.: brzoskwinie, nektarynki, jagody, maliny, śliwki etc. Ja jednak zrezygnowałam z owoców leśnych i postawiłam akurat owoce bardziej egzotyczne (nie mogłam się oprzeć, aby ich nie kupić jak zobaczyłam w sklepie takie świeże i odpowiednio dojrzałe!). Jednakże, absolutnie nie wyklucza się zastąpienia któryś owoców bądź dodania innych - wszystko wg własnego uznania. 

Składniki:
  • pół dojrzałego ananasa (odradzam tego z puszki - nieporównywalne są ich zapachy; tez z puszki prawie w ogóle nie pachnie)
  • 1 duży owoc granatu
  • 2 banany
  • 1 mango
  • 3 kiwi
  • 1 brzoskiwnia
  • 1 nektarynka
  • 2 mandarynki/ 1 pomarańcza
  • garść listków świeżej mięty
  • garść listków świeżej melisy
  • płaska łyżka brązowego cukru 
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
  1. wszystkie owoce umyć i osuszyć
  2. owoce obrać (z wyjątkiem brzoskwini i nektarynki) i pokroić
  3. zioła drobniutko posiekać
  4. zioła umieścić w moździerzu, dodać cukier i sok z cytryny
  5. wszystko dokradnie utrzeć
  6. tak przygotowaną pastę dodać do przygotowanych owoców
  7. dokładnie wymieszać
  8. deser serwować porządnie schłodzony poporcjowany - można dodać do każdej porcji porcję lodów np. waniliowych
Wskazówka nr 1.: pastę z ziół, cukru i soku z cytryny można delikatnie podgrzać - wtedy pasta zamienia się w coś na wzór karmelu - też pasuje wyśmienicie

Życzę smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz