Placki ze śliwkami to typowo letni przysmak. Zasadniczo nie wyobrażam sobie lata bez placków z owocami. Chyba każdy z nas zna wersję z jabłkami, która także jest fantastyczna. Jednakże chcąc wprowadzić trochę nowości i urozmaicenia do naszej kuchni proponuję owe placuszki ze śliwką. Zachęcam szczególnie do zrobienia ich teraz, gdyż sezon na śliwki trwa w najlepsze. Oczywiście ze względu na to, że śliwki to nie jedyne owoce, które można kupić w okresie wakacyjnym (czego chyba mówić nie trzeba :D), warto jest jednak wspomnieć, iż można zastąpić wymienione tu śliwki innymi owocami. Mogą to być brzoskwinie, nektarynki, morele czy klasyczne jabłka. Z owocami wodnistymi tj.: maliny należy uważać, gdyż ciasto może być zbyt rzadkie przy dodaniu ich zbyt dużej ilości, lecz zachowując odpowiednie proporcje i z nimi powinny placuszki wyjść.
Składniki - proporcje na dwa średnie półmiski:
- 0,5 kilograma mąki pszennej
- 1-2 łyżki cukru kryształu
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka - kilkanaście śliwek (zależy od ich wielkości)- dowolny rodzaj w których ładnie odchodzą pestki
- cukier wanilinowy - opcjonalnie
- cukier puder do posypania
- Śliwki umyć, wydrylować (przy drylowaniu staramy się zachować jak największe kawałki owoców)
- Wszystkie pozostałe składniki mieszamy w misce za pomocą trzepaczki bądź miksera (ważne jest dobre rozprowadzenie masy - nie mogą w niej znajdować się grudki a jej konsystencja powinna przypominać konsystencję gęstej śmietany - można dosypać odrobinę mąki albo dolać mleka)
- Do ciasta dodać śliwki i wymieszać
- Łyżką nakładać ciasto na rozgrzaną patelnię (w wersji light smażymy na patelni beztłuszczowej a w wersji klasycznej na oliwie)
- Smażymy z obu stron aż będą złote
- Odsączamy ewentualny tłuszcz ręcznikami papierowymi
- Placuszki posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz