poniedziałek, 20 sierpnia 2012

placuszki ze śliwką


Placki ze śliwkami to typowo letni przysmak. Zasadniczo nie wyobrażam sobie lata bez placków z owocami. Chyba każdy z nas zna wersję z jabłkami, która także jest fantastyczna. Jednakże chcąc wprowadzić trochę nowości i urozmaicenia do naszej kuchni proponuję owe placuszki ze śliwką. Zachęcam szczególnie do zrobienia ich teraz, gdyż sezon na śliwki trwa w najlepsze. Oczywiście ze względu na to, że śliwki to nie jedyne owoce, które można kupić w okresie wakacyjnym (czego chyba mówić nie trzeba :D), warto jest jednak wspomnieć, iż można zastąpić wymienione tu śliwki innymi owocami. Mogą to być brzoskwinie, nektarynki, morele czy klasyczne jabłka. Z owocami wodnistymi tj.: maliny należy uważać, gdyż ciasto może być zbyt rzadkie przy dodaniu ich zbyt dużej ilości, lecz zachowując odpowiednie proporcje i z nimi powinny placuszki wyjść.

Składniki - proporcje na dwa średnie półmiski:
  • 0,5 kilograma mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka - kilkanaście śliwek (zależy od ich wielkości)- dowolny rodzaj w których ładnie odchodzą pestki
  • cukier wanilinowy - opcjonalnie
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Śliwki umyć, wydrylować (przy drylowaniu staramy się zachować jak największe kawałki owoców)
  2. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy w misce za pomocą trzepaczki bądź miksera (ważne jest dobre rozprowadzenie masy - nie mogą w niej znajdować się grudki a jej konsystencja powinna przypominać konsystencję gęstej śmietany - można dosypać odrobinę mąki albo dolać mleka)
  3. Do ciasta dodać śliwki i wymieszać
  4. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzaną patelnię (w wersji light smażymy na patelni beztłuszczowej a w wersji klasycznej na oliwie)
  5. Smażymy z obu stron aż będą złote
  6. Odsączamy ewentualny tłuszcz ręcznikami papierowymi
  7. Placuszki posypujemy cukrem pudrem
Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz