sobota, 28 lipca 2012

gofry



Gofry. Powszechnie gofry kojarzą nam się z latem i ciepłem, kiedy to beztrosko objadamy się słodkościami, tłumacząc, że wakacje to też urlop od wyrzeczeń jedzeniowych. W połączeniu z sezonem na owoce tj: śliwki, porzeczki, maliny czy wiśnie, nic nie jest w stanie nas ograniczyć. Gofry na ogół jadamy z bitą śmietaną i słodkimi syropami czy posypkami. Dobry to jest zestaw, kiedy nie mamy możliwości nabycia wspomnianych owoców sezonowych - jednak kiedy są one w zasięgu naszych możliwości warto z tego skorzystać.

Gofry możemy oczywiście robić samemu w domu pod warunkiem, że posiadamy stosowne urządzenie - gofrownicę. Muszę z żalem przyznać, ze moja nie jest najlepsza: nie zachowuje identycznej temperatury przez cały czas a ponadto rozgrzewa się bardziej na środku a mniej na brzegach co skutkuje tym, że gofry nie są równo upieczone. Jednak póki nie nabędę nowej, musi wystarczyć mi ta.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej (może być samo mleko - wtedy 2 szklanki - lecz gofry będę mniej puszyste)
  • 3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego kryształu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • odrobina soli
Przygotowanie:
  1. jajka, mleko, wodę i olej miksujemy razem na gładką masę
  2. dodajemy kolejno składniki sypkie
  3. miksujemy do momentu pokazania się pęcherzy
  4. wylewamy odrobinę ciasta na rozgrzaną gofrownicę
  5. wyjmujemy kiedy nabiorą koloru złotego
A do ciepłych gofrów najlepsze jest ciepłe kakao - idealna propozycja na śniadanie czy kolację :)


3 komentarze:

  1. Szkoda, że nie posiadam gofrownicy. Takie gofry na śniadanie muszą dać porządnego kopa energii na cały dzień. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze polecam zakupienie gofrownicy. Nie są to tak duże pieniądze a zabawa gwarantowana :).
    A śniadanie z gofrów jest idealne, gdy wiemy, że nie będziemy mieć czasu na inne posiłki; wtedy dobrze zacząć dzień od "kopa energii" w takiej postaci :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Gofry kojarzą mi się wyjazdem nad morze, a w domu owszem często robię, uwielbiam ze świeżymi owocami i bitą śmietaną(Pilos), pycha:)

    OdpowiedzUsuń