Coś idealnego do pieczywka - szybka do wykonania pasta z wędzonego łososia i jajek. Sama przyjemność; niebanalna a zarazem pyszna i niesłychanie łatwa do wykonania :D
Składniki na kilka kanapeczek:
- paczka wędzonego łososia - proponuję sałatkowego co ułatwia zadanie
- 3-4 jajka gotowane na twardo
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki
- łyżka siekanego drobno koperku
- inne zioła - według uznania - np. bazylia bądź tymianek
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz do smaku - uwaga z solą, gdyż sam łosoś jest dość słony
- można dodać np. kukurydzę/ groszek konserwowy
Przygotowanie:
- Łososia drobno posiakać
- Jajka ugotowane na twardo posiekać w kostkę
- Posiekać zioła (razem z koperkiem i natką)
- Wszystko dokładnie wymieszać
- Dodać majonez ze śmietaną - ponownie wymieszać
- Doprawić solą i pieprzem
- Podawać z pieczywem - wyśmienicie smakuje z bułkami toskańskimi (to takie bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek)
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz