sobota, 16 czerwca 2012

Pasta łososiowo - jajeczna


Coś idealnego do pieczywka - szybka do wykonania pasta z wędzonego łososia i jajek. Sama przyjemność; niebanalna a zarazem pyszna i niesłychanie łatwa do wykonania :D

Składniki na kilka kanapeczek:
  • paczka wędzonego łososia - proponuję sałatkowego co ułatwia zadanie
  • 3-4 jajka gotowane na twardo
  • łyżka siekanej drobno natki pietruszki 
  • łyżka siekanego drobno koperku
  •  inne zioła - według uznania - np. bazylia bądź tymianek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2  łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz do smaku - uwaga z solą, gdyż sam łosoś jest dość słony
  • można dodać np. kukurydzę/ groszek konserwowy

Przygotowanie:
  1. Łososia drobno posiakać
  2. Jajka ugotowane na twardo posiekać w kostkę
  3. Posiekać zioła (razem z koperkiem i natką)
  4. Wszystko dokładnie wymieszać
  5. Dodać majonez ze śmietaną - ponownie wymieszać
  6. Doprawić solą i pieprzem
  7. Podawać z pieczywem - wyśmienicie smakuje z bułkami toskańskimi (to takie bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek)

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz