sobota, 9 czerwca 2012

Ice Coffee


Mrożona kawa - niezastąpiona w upalne dni, tym bardziej gdy potrzebujemy czegoś na pobudzenie. Często kupujemy ją w kawiarniach czy barkach, nie tylko gdy mamy czas na posiedzenie w kawiarnianym ogródku, zazwyczaj zamawiamy ją na wynos.  Oczywiście takiej przygotowanej w domowych warunkach  - jaką ja proponuję - trudno zabrać ze sobą na miasto, jest ciekawą atrakcją dla gości podczas przyjęcia. Na ogół myślimy, że coś co proponują nam na co dzień w punktach gastronomicznych po wykonaniu w domu traci na swojej jakości. Nic bardziej mylnego! Robiąc kawę tego rodzaju w domu mamy np. pewność, iż  składowe kawy są wysokiej jakości - np. bita śmietana nie jest z butli z dozownikiem, ale ubita jest własnoręcznie. 

Składniki - na 5 porcji:
  • 10-15 łyżeczek (zależy od tego jak intensywną kawę lubimy) kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 litra wrzątku
  • 0,5 litrowe opakowanie lodów waniliowych/ śmietanowych
  • 0,5 litra śmietanki deserowej 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier cynamonowy świeżo mielony - odradzam zwykły cynamon, gdyż jest zbyt intensywny; cukier cynamonowy dodaje słodkości i wyłącznie lekkiego aromatu
Przygotowanie:
  1. W dzbanku zalać wrzątkiem kawę
  2. Po przestudzeniu wstawić do lodówki, aby była dobrze schłodzona (można wrzucić kilka kostek lodu)
  3. Zimną kawę przelać do dużych szklanek
  4. Śmietanę przelać do miski, wsypać cukier puder i ubijać na najwyższych obrotach miksera aż do sztywności
  5. Do każdej porcji kawy wrzucić po 2 łyżki lodów
  6. Na wierzchu położyć kleks bitej śmietany
  7. Posypać świeżo mielonym cukrem cynamonowy
  8. Włożyć do szklanek słomki - serwować
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz