Mrożona kawa - niezastąpiona w upalne dni, tym bardziej gdy potrzebujemy czegoś na pobudzenie. Często kupujemy ją w kawiarniach czy barkach, nie tylko gdy mamy czas na posiedzenie w kawiarnianym ogródku, zazwyczaj zamawiamy ją na wynos. Oczywiście takiej przygotowanej w domowych warunkach - jaką ja proponuję - trudno zabrać ze sobą na miasto, jest ciekawą atrakcją dla gości podczas przyjęcia. Na ogół myślimy, że coś co proponują nam na co dzień w punktach gastronomicznych po wykonaniu w domu traci na swojej jakości. Nic bardziej mylnego! Robiąc kawę tego rodzaju w domu mamy np. pewność, iż składowe kawy są wysokiej jakości - np. bita śmietana nie jest z butli z dozownikiem, ale ubita jest własnoręcznie.
Składniki - na 5 porcji:
- 10-15 łyżeczek (zależy od tego jak intensywną kawę lubimy) kawy rozpuszczalnej
- 1,5 litra wrzątku
- 0,5 litrowe opakowanie lodów waniliowych/ śmietanowych
- 0,5 litra śmietanki deserowej 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier cynamonowy świeżo mielony - odradzam zwykły cynamon, gdyż jest zbyt intensywny; cukier cynamonowy dodaje słodkości i wyłącznie lekkiego aromatu
- W dzbanku zalać wrzątkiem kawę
- Po przestudzeniu wstawić do lodówki, aby była dobrze schłodzona (można wrzucić kilka kostek lodu)
- Zimną kawę przelać do dużych szklanek
- Śmietanę przelać do miski, wsypać cukier puder i ubijać na najwyższych obrotach miksera aż do sztywności
- Do każdej porcji kawy wrzucić po 2 łyżki lodów
- Na wierzchu położyć kleks bitej śmietany
- Posypać świeżo mielonym cukrem cynamonowy
- Włożyć do szklanek słomki - serwować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz