poniedziałek, 18 czerwca 2012

Mleczna kawa z lodami waniliowymi


A to łagodniejsza wersja kawy mrożonej niż ta przedstawiona ostatnio (Ice Coffe!), nadaje się stanowczo dla osób nie przepadających za mocnym smakiem czarnego napoju i nie zbyt dobrze znoszą sporą dawkę kofeiny. Napój i deser w jednym bardziej przypomina koktajl o lekkim aromacie kawy niż można byłoby pomyśleć.


Składniki na 2 szklaneczki:
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • parę kostek lodu wodnego
  • cynamon, cukier wanilinowy - wedle uznania

Przygotowanie:
  1. Do szklanek wsypujemy po 2 łyżeczki kawy 
  2. Zalewamy do 3/4 wysokości szklanki zimnym mlekiem
  3. Mieszamy dokładnie - trochę to trwa, gdyż kawa gorzej się rozpuszcza w zimnym płynie niż we wrzątku
  4. Dorzucamy po ok. 2 kostki lodu
  5. Ewentualnie dosypujemy trochę cukru wanilinowego i cynamonu
  6. Do każdej porcji dokładamy po 2 kulki lodów waniliowych
  7. Wkładamy słomki i serwujemy
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz