czwartek, 7 czerwca 2012

Makaronowy SpongeBob z truskawkami

Danie może mało wykwintne, powszechnie znane, pozbawione szczególnego polotu, ale tak jak wszyscy je znamy - tak wszyscy lubimy.

Jednak największą atrakcją w mojej wersji  jest makaron. To niesamowite ile frajdy w przyrządzaniu i jedzeniu takiego dania może dać sam kształt kluseczek :).


Uwielbiam postać małej, żółtej gąbki morskiej, zatem nie mogłam się oprzeć, żeby go nie zakupić, gdy będąc w supermarkecie w dziele makaronów mój wzrok padł na opakowanie makaronu dla dzieci.



Oczywiście w opakowaniu nie znajdują się wyłącznie miniaturki głównej postaci bajki, ale także jego towarzysze: Rozgwiazda Patryk, Skalmar Obłynos, Sandy Pysia, Pan Eugeniusz Krab i Gacuś :).




Składniki:
  • opakowanie dowolnego makaronu - proponuję makaron dla dzieci z zabawnymi wzorkami (np. abecadło - super zabawa przy układaniu słów na talerzu)
  • 0,5 - 0,75 kg truskawek
  • 0,5 - 0,75 l śmietany 18% (w wersji light może to być oczywiście jogurt naturalny, maślanka, kefir)
  • trochę cukru
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy al dente
  2. Hartujemy go
  3. Truskawki razem ze śmietana i cukrem miksujemy blenderem
  4. Porcję makarony polewamy musem truskawkowym
Łatwizna.


Życzę Smacznego!


PS. A na koniec jeszcze zbliżenie na makaronowego bohatera!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz