Chłodnik - najlepsze danie na upalne dni. Lato idzie pełną parą, upały będą nieuniknione. Gdy żar się z nieba leje, każdy ucieka z cienia do cienia, pijemy hektolitry wody, nie wolno zapominać o jedzeniu, co często robimy, gdyż robi nam się jeszcze gorącej na myśl o gotowany, ciepłym obiedzie.
Wtedy warto sobie przypomnieć o takim rarytasie jak chłodnik - zupa serwowana na zimno.
Składniki:
- 1 kg buraków
- pęczek rzodkiewek
- 4-5 średniej wielkości ogórków
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 1 litr kefiru
- sól, pieprz od samku
- sok z półowy cytryny
- 2 szklanki wody
- 1-2 jajka na porcję zupy
- Buraki obrać i ugotować w wodzie aż będą miekkie
- Ogórki obrać i pokroić w drobną kosteczkę
- Rzodkiewki pokroić w cieniutkie plasterki
- Ugotowane buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami
- Szczypiorek, natkę i koperek posiekać drobniutko
- Wszystkie warzywa wrzucić do jednej dużej miski
- Zalać to jogurtem, kefirem i wodą
- Wymieszać dokładnie
- Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki i poukładać na talerzu w kwiat
- Zalać je schłodzoną w lodówce zupą
- Posypać koperkiem dla ozdoby
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz