czwartek, 7 czerwca 2012

Chłodnik z buraczkami


Chłodnik - najlepsze danie na upalne dni. Lato idzie pełną parą, upały będą nieuniknione. Gdy żar się z nieba leje, każdy ucieka z cienia do cienia, pijemy hektolitry wody, nie wolno zapominać o jedzeniu, co często robimy, gdyż robi nam się jeszcze gorącej na myśl o gotowany, ciepłym obiedzie.

Wtedy warto sobie przypomnieć o takim rarytasie jak chłodnik - zupa serwowana na zimno.

Składniki:
  • 1 kg buraków
  • pęczek rzodkiewek
  • 4-5 średniej wielkości ogórków
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 1 litr kefiru
  • sól, pieprz od samku
  • sok z półowy cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 1-2 jajka na porcję zupy
Przygotowanie:
  1. Buraki obrać i ugotować w wodzie aż będą miekkie
  2. Ogórki obrać i pokroić w drobną kosteczkę
  3. Rzodkiewki pokroić w cieniutkie plasterki
  4. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami
  5. Szczypiorek, natkę i koperek posiekać drobniutko
  6. Wszystkie warzywa wrzucić do jednej dużej miski
  7. Zalać to jogurtem, kefirem i wodą
  8. Wymieszać dokładnie
  9. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem
  10. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki i poukładać na talerzu w kwiat
  11. Zalać je schłodzoną w lodówce zupą
  12. Posypać koperkiem dla ozdoby
Można do chłodnika dodać posiekany seler naciowy lub pomidory (bez nasion).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz