Kiełbasa chorizo to jeden ze specjałów kuchni hiszpańskiej, który każdy powinien spróbować. Jest to ostra kiełbaska z mięsa wieprzowego o bardzo charakterystycznym zapachu. Można spotkać wiele jej odmian, jednak na początek proponuję spróbować klasycznej wersji chorizo, bez dodatków z pieprzu czy dodatkowej papryki chilli. Jej podstawowa wersja jest dość piekąca ale nie na tyle, żeby sprawiła duży problem dla osób w ogóle nietolerujących mocniejszych smaków.
Mówiąc krócej - szczerze polecam wszystkim obcowanie z chorizo!
A teraz czas na przepis.
Składniki:
- 1 kiełbaska chorizo - ok. 170g
- 1 mała paczka makaronu - ok. 300g
- razem garść świeżych ziół:
- bazylia
- kolendra
- oregano
- szczypta papryki słodkiej
- łyżka oliwy z oliwek (jeśli chorizo jest mało tłuste - co rzadko się zdarza)
- 1 mały ząbek czosnku - optymalnie
- Chorizo pokroić w drobną kostkę
- Podsmażyć kiełbaskę na patelni - do momentu aż wytopi się z nich tłuszcz a same kawałki kiełbaski zaczną się "wyginać" (jeśli wytopiło się mało tłuszczu należy dolać łyżkę oliwy
- (Dorzucić posiekany czosnek)
- Dorzucić ugotowany al denta makaron
- Podsmażyć wszystko razem ok. 5 minut
- Dosypać posiekane (niekoniecznie bardzo drobno)
- Zamieszać łopatką i zostawić na małym ogniu jeszcze przez ok.3-5 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz