piątek, 8 czerwca 2012

Makaron z chorizo


Kiełbasa chorizo to jeden ze specjałów kuchni hiszpańskiej, który każdy powinien spróbować. Jest to ostra kiełbaska z mięsa wieprzowego o bardzo charakterystycznym zapachu. Można spotkać wiele jej odmian, jednak na początek proponuję spróbować klasycznej wersji chorizo, bez dodatków z pieprzu czy dodatkowej papryki chilli. Jej podstawowa wersja jest dość piekąca ale nie na tyle, żeby sprawiła duży problem dla osób w ogóle nietolerujących mocniejszych smaków.

Mówiąc krócej - szczerze polecam wszystkim obcowanie z chorizo!

A teraz czas na przepis.

Składniki:
  • 1 kiełbaska chorizo - ok. 170g
  • 1 mała paczka makaronu - ok. 300g
  • razem garść świeżych ziół: 
    • bazylia
    • kolendra
    • oregano
  • szczypta papryki słodkiej
  • łyżka oliwy z oliwek (jeśli chorizo jest mało tłuste - co rzadko się zdarza)
  • 1 mały ząbek czosnku - optymalnie
Przygotowanie:
  1. Chorizo pokroić w drobną kostkę
  2. Podsmażyć kiełbaskę na patelni - do momentu aż wytopi się z nich tłuszcz a same kawałki kiełbaski zaczną się "wyginać" (jeśli wytopiło się mało tłuszczu należy dolać łyżkę oliwy
  3. (Dorzucić posiekany czosnek)
  4. Dorzucić ugotowany al denta makaron
  5. Podsmażyć wszystko razem ok. 5 minut
  6. Dosypać posiekane (niekoniecznie bardzo drobno)
  7. Zamieszać łopatką i zostawić na małym ogniu jeszcze przez ok.3-5 minut
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz