piątek, 8 czerwca 2012

Gaucamole


Guacamole - przekąska marzenie. Jest o meksykański sos na bazie owoców awokado. Jest to niebywale łatwe do wykonania małe co nieco. Dzięki swoim walorom kalorycznym (zdrowe tłuszcze!) jest wyjątkowo sycące. Podawane z krakersami, chipsami, tortillą czy kawałkami pieczywa, jest idealne na przyjęcia czy jako przekąska przy oglądaniu telewizji. Atutem tego "dania" jest szybkość wykonania go - ja zdążyłam zrobić dip podczas 15 minutowej przerwy w meczu (stąd nie najlepsze zdjęcie :D)!

Składniki na średnią salaterkę:
  • 3 miękkie owoce awokado
  • 3 łyżki oliwy z oliwej
  • pół łyżeczki soli morskiej drobnej
  • sok z 1 cytryny/ limonki
  • pęczek cienkiego szczyporku
Przygotowanie:
  1. Awokado ubrać ze skórki, przeciąć na pół i wyjąć pestki
  2. Pokroić owoce na mniejsze kawałki
  3. Posiekać szczypiorek
  4. Do miski wrzucić pokrojone awokado, wsypać sól i dolać oliwę z sokiem
  5. Zmiksować wszystko blenderem (jeśli awokado jest wyjątkowo miękkie wystarczy rozdrobić je widelcem) na gładką masę
  6. Dosypać do masy szczypiorek
  7. Dokładnie wymieszać
  8. Doprawić ewentualnie do samku
  9. Podawać z chrupkimi dodatkami bądź pieczywem
Życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. oh mam akurat dwa awokado w domu hmmm mam nadzieję, że dwa też wystarczą^^ przez twój blog robię się głodna na wieczór i pewnie zaraz pójdę do kuchni w poszukiwaniu jakichś smakołyków huh

    OdpowiedzUsuń