Guacamole - przekąska marzenie. Jest o meksykański sos na bazie owoców awokado. Jest to niebywale łatwe do wykonania małe co nieco. Dzięki swoim walorom kalorycznym (zdrowe tłuszcze!) jest wyjątkowo sycące. Podawane z krakersami, chipsami, tortillą czy kawałkami pieczywa, jest idealne na przyjęcia czy jako przekąska przy oglądaniu telewizji. Atutem tego "dania" jest szybkość wykonania go - ja zdążyłam zrobić dip podczas 15 minutowej przerwy w meczu (stąd nie najlepsze zdjęcie :D)!
Składniki na średnią salaterkę:
- 3 miękkie owoce awokado
- 3 łyżki oliwy z oliwej
- pół łyżeczki soli morskiej drobnej
- sok z 1 cytryny/ limonki
- pęczek cienkiego szczyporku
- Awokado ubrać ze skórki, przeciąć na pół i wyjąć pestki
- Pokroić owoce na mniejsze kawałki
- Posiekać szczypiorek
- Do miski wrzucić pokrojone awokado, wsypać sól i dolać oliwę z sokiem
- Zmiksować wszystko blenderem (jeśli awokado jest wyjątkowo miękkie wystarczy rozdrobić je widelcem) na gładką masę
- Dosypać do masy szczypiorek
- Dokładnie wymieszać
- Doprawić ewentualnie do samku
- Podawać z chrupkimi dodatkami bądź pieczywem
oh mam akurat dwa awokado w domu hmmm mam nadzieję, że dwa też wystarczą^^ przez twój blog robię się głodna na wieczór i pewnie zaraz pójdę do kuchni w poszukiwaniu jakichś smakołyków huh
OdpowiedzUsuń