sobota, 9 czerwca 2012

Tzatziki


Tzatziki - po polsku zapisywane jak mówione: Cacyki. Genialny przysmak o rodowodzie greckim, nadający się do wszystkiego i na każdą okazję. Delikatny smak, aksamitna konsystencja a to wszystko za sprawą fenomenalnego połączenia chrupkości ogórków z puszystością jogurtu, a do tego nuta czosnku. Idealnie pasują jako dodatek do mięs (pieczonych, smażonych, gotowanych czy grillowanych) oraz do małych przekąsek jak chipsy czy kanapki.


Składniki:
  • 0,5 - 0,75 kilograma ogórków
  • 0,5 litra jogurtu greckiego (ewentualnie może być normalny jogurt naturalny)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu - optymalnie (sos robi się cięższy i tłustszy)
  • 0,5 - 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku - może być specjalna przyprawa do tzatzików np. firmy Kamis
  • łyżka octu winnego (niesłodkiego!)
  • łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Ogórki obierać ze skórki i zetrzeć na tarce na średnich oczkach
  2. Odsączyć je z soku
  3. Dodać pozostałe składniki
  4. Dokładnie wymieszać
Gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz