Tzatziki - po polsku zapisywane jak mówione: Cacyki. Genialny przysmak o rodowodzie greckim, nadający się do wszystkiego i na każdą okazję. Delikatny smak, aksamitna konsystencja a to wszystko za sprawą fenomenalnego połączenia chrupkości ogórków z puszystością jogurtu, a do tego nuta czosnku. Idealnie pasują jako dodatek do mięs (pieczonych, smażonych, gotowanych czy grillowanych) oraz do małych przekąsek jak chipsy czy kanapki.
Składniki:
- 0,5 - 0,75 kilograma ogórków
- 0,5 litra jogurtu greckiego (ewentualnie może być normalny jogurt naturalny)
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu - optymalnie (sos robi się cięższy i tłustszy)
- 0,5 - 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku - może być specjalna przyprawa do tzatzików np. firmy Kamis
- łyżka octu winnego (niesłodkiego!)
- łyżka oliwy z oliwek
- Ogórki obierać ze skórki i zetrzeć na tarce na średnich oczkach
- Odsączyć je z soku
- Dodać pozostałe składniki
- Dokładnie wymieszać
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz