Śniadanie - podstawowy posiłek w ciągu całego dnia, o którym nie powinniśmy zapominać. Wstyd się przyznać, że samemu się popełnia błąd - zasadniczo wychodzę z domu nie przekąszając niczego. Na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że przed ważnym, stresującym wydarzeniem w ciągu dnia, zawsze staram się jednak zjeść coś smacznego, coś co dostarczy mi sporo kalorii (tak - jeśli chodzi o śniadanie możemy a nawet powinniśmy jeść rzeczy bardziej kaloryczne) i zapewni, że nie będę myśleć tylko o jedzeniu, będę skupiona nad tym co robię a moja praca będzie bardziej efektywna.
Dobrą propozycją takiego śniadania jest jajecznica. Owe popularne danie na ranny posiłek może się jednak stać zbyt nudne i monotonne. Stąd dobrze jest poeksperymentować i dodać inne produkty, które lubimy. Jajka mają to do siebie, że zasadniczo można je połączyć ze wszystkim, co bardzo ułatwia sprawę.
Moja propozycja to jajecznica robiona na kiełbasce chorizo z dodatkiem warzyw, ziół i pleśniowego sera brie. Kiełbaska jest sama w sobie bardzo aromatyczna podobnie jak ser co razem tworzy niesamowite danie.
Składniki:
- 2 jajka
- ok. 5 cm- owy kawałek kiełbaski chorizo (dobrze sprawdza się salami à la chorizo)
- 4 plasterki sera brie
- 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 1 średni pomidor
- 2 łyżeczki prażonej cebulki
- mieszanka ulubionych ziół
- odrobina papryki słodkiej w proszku
- sól
- pieprz
- kiełbaskę podsmażamy na chrupko bez tłuszczu (wystarczy ten,który wytopi się z kiełbaski)
- dodajemy słodko-kwaśny sos
- podsmażamy przez chwilę
- dodajemy pomidory i dalej podsmażemy
- dodajemy zioła,paprykę i cebulkę
- dodajemy jajka i energicznie mieszamy
- dodajemy ser i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się sera
- gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz