Naleśniki kakaowe to wersja naleśników dla osób, którym się znudziły tradycyjne - jasne. Pracy absolutnie nie ma z nimi więcej - robi się je tak samo szybko jak te klasyczne a są ciekawą odmianą. Można je przygotować na śniadanie czy kolację, jak również jako poczęstunek dla gości - zwykłymi naleśnikami mało komu zaimponujemy, gdyż większość z nas je jadło i robiło, jednak kakaowe to już jest coś :).
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
- wszystkie składniki razem połączyć mikserem lub trzepaczką na gładką masę - odpowiednia gęstość ciasta odpowiada gęstości gęstej śmietany - w razie potrzeby dolać mleka bądź dosypać mąki
- na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę ciasta i rozprowadzamy po powierzchni
- smażymy chwilę; gdy placek zacznie odstawać od patelni przewracamy go na drugą stronę i po chwili go zdejmujemy - zalecam smażenie beztłuszczowe, ale można oczywiście smażyć na odrobinie oliwy
- podajemy z ciepło bądź na zimno z ulubionymi dodatkami
A tu jeszcze zdjęcie naleśników przed konsumpcją :D
O rany, ale kusisz wieczorem! :)
OdpowiedzUsuńA jeśli już chcemy zaimponować to może najlepiej zrobić dwukolorowe? ;)
OdpowiedzUsuńmożna zrobić więcej nawet niż dwa kolory :) dodając barwniki spożywcze a jeśli wolimy składniki naturalne to sok z buraka - gdzieś o tym czytałam i mam zamiar niedługo wypróbować :D
OdpowiedzUsuń