niedziela, 26 sierpnia 2012

kuskus z mango i koprem włoskim

 
Kuskus - jedna z moich ulubionych kasz. Swoje szczególne miejsce u mnie nie zyskała tylko ze względu na swój fantastyczne smak, ale banalność przygotowanie. Fantastyczna jest do przygotowania, kiedy bardzo się spieszymy (jej wykonanie to zaledwie 5 minut!) jak i wtedy, gdy nasze umiejętności kulinarne są stanowczo poniżej przeciętnej (niestety :( ).

Ponadto, jest to rodzaj kaszy, który łatwo łączyć ze smakami pochodzącymi z innych terenów co sama kasza (jej miejsce rodzime to Bliski Wschód). Stąd dziś proponuję kompozycję: Afryka - Azja - Śródziemnomorze, czyli kuskus - mango - koper włoski.

Składniki:
  • 1 opakowanie kaszy Kuskus
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 świeży koper włoski
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soli
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu kolorowego
  • odrobina cukru brązowego
Przygotowanie:
  1. Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - zalewamy wrzątkiem tak, aby kasza zakryta była wodą ok. 0,5cm i lekko solimy
  2. Mango myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy pestkę, i kroimy w drobną kostkę
  3. Koper włoski myjemy, usuwamy pierwszą warstwę oraz głąb, przecinamy na pół i drobno siekamy w piórka
  4. Kaszę mieszamy widelcem, aby doprowadzić ją do stanu sypkiego
  5. Dodajemy mango i koper oraz oliwę
  6. Wszystko razem mieszamy
  7. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem
  8. Serwujemy - moja propozycja to pieczony udziec indyka ze śliwkami

 Życzę smacznego!

2 komentarze: