Ponadto, jest to rodzaj kaszy, który łatwo łączyć ze smakami pochodzącymi z innych terenów co sama kasza (jej miejsce rodzime to Bliski Wschód). Stąd dziś proponuję kompozycję: Afryka - Azja - Śródziemnomorze, czyli kuskus - mango - koper włoski.
Składniki:
- 1 opakowanie kaszy Kuskus
- 1 dojrzałe mango
- 1 świeży koper włoski
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina soli
- odrobina świeżo mielonego pieprzu kolorowego
- odrobina cukru brązowego
- Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - zalewamy wrzątkiem tak, aby kasza zakryta była wodą ok. 0,5cm i lekko solimy
- Mango myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy pestkę, i kroimy w drobną kostkę
- Koper włoski myjemy, usuwamy pierwszą warstwę oraz głąb, przecinamy na pół i drobno siekamy w piórka
- Kaszę mieszamy widelcem, aby doprowadzić ją do stanu sypkiego
- Dodajemy mango i koper oraz oliwę
- Wszystko razem mieszamy
- Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem
- Serwujemy - moja propozycja to pieczony udziec indyka ze śliwkami
Życzę smacznego!
bardzo ciekawie podany kuskus :)
OdpowiedzUsuńi bardzo ciekawie smakuje :)
OdpowiedzUsuń